Followers

Wednesday, September 16, 2015

Brief info of IJN's procedure

Salam guys!!!
Ok...I received so many emails asking me da details about IJN.
First of all, thx for dropping by. 
Well based on da questions dat I got...I believe some of you might have a heart problem but not necessarily on valve issue.
Apa yg I tau mmg tak ramai yang ada masalah valve kat sana.
Selalunya I akan jumpa individu yang mempunyai saluran sempit atau blocking.
And yup...most of them are in their golden age.
So patient yang muda2 like me kat sana adalah golongan minoriti. huhu
Cuma, I can assure you dat we will dealing with da same process after da surgery.
So wut I'm about to write dis few seconds will be valid to all heart patient.
Hope it'll help da way you guys wish to.  ^_^


I did my monthly check up at KPJ JB since 2011.
It was my doc, Doctor Shahrom Ujang who urged me to go for a surgery right after my confinement period.
Since my workplace, UTM membenarkan refer letter dari hospital swasta yang mempunyai pakar...I proceed with my Doc reference.
Kena check jugak dengan Organisasi masing2 sbb ada yang hanya meluluskan GL through refer letter from Govt Hosp.
Kalau tak nanti akan timbul masalah waktu pendaftaran awal uolls semua di IJN.
Dah dtg jauh2 then bila register staff mintak RM500 sebab GL tak valid, sakit hati kot. 



After registration uolls akan berjumpa dgn Doc mengikut kepakaran masing2.
Semuanya bergantung pada refer letter yang uolls bawak from Personal Doctor jugak whether it's special or general.
Cuma apa yang I tau kebanyakan kes from Govt Hosp akan dirujuk di Hosp Serdang. (from other patient story lah)
As for me, my Personal Doc happened to know well with da CEO of IJN, Dato' Dr. Azhari Yakub.
He is also da number 1 valve specialist in Malaysia, so mmg rezeki I lah. 
After I've been checked by Dato' he picked a date for me to check in to Hospital.
Masa tu I tak sangka jarak masa cuma seminggu je for me to check in sbb selalunya you have to wait for a long list to que.
Again, semuanya bergantung pada rezeki masing2.



Bila sampai tarikh check in, you guys have to bring ur own cloth.
Preferably front button shirt so senang nak buat dressing after surgery nanti.
They won't be giving you their hosp uniform like typical hospital do, except when u're ready for ur surgery and in ICU.
The rest u'll be using ur own clothes to ensure ur comfort.
Bawak baju pun tak perlu banyak2 kot coz they have laundry service there.
Pilih aje lah, nak bayar or self service...semua ada.
Kalau yg dekat pulak boleh aje suruh waris tukar stock 2 3 hari sekali.
selalunya lepas 3 hari check in uolls akan dpt the exact date of ur surgery samada tomorrow or da day after tomorrow.
Then bermulalah healing process yang maha mencabar. huk huk huk



To all heart patient, small pillow is a MUST item to have after surgery.
Sebab bila kita sedar lepas pembedahan, paru2 akan mula bertindak balas with a big amount of anesthetics given.
So they will be coughing with phlegm period which I mmg tak sanggup nak hadap.
Sakit uolls, rasa nak terbukak dada bila batuk.
Da pillow is used to support ur chest area by holding it tightly while u cough.
Disamping tu uolls pun kena buat physiotherapy utk melancarkan peredaran darah ke seluruh badan.
Just a normal walking, stairs climbing, cycling and small weight lifting.
Semangat kena kuat, need to be positive always so u will recover well and quickly.



Waris yg menjaga hanya seorang pd satu masa, tak kira lelaki atau perempuan.
Cuma diharapkan spy memilih penjaga yang ready to do anything for you and cheer you up no matter when or how.
Penting untuk elakkan stress sebab u'll be down with pain throughout ur whole body.
I was accompanied by husband sendiri so mmg takde masalah dari semua segi.
Ye lah, ur other half...da 'bestest' fren in ur life. Mmg dia aje yang paling arif with how to handle his 'property'.
Makan minum patient mmg disediakan dengan menu pilihan tapi penjaga masing2 kena cari makan sendiri.
Don't worry, kat level bawah ada foodcourt and shopping center mcm kat airport tu utk cari makan.
Tapi biasanya Husbeast malas nak meround so dia order sekali dengan menu provider yang bagi form untuk I pilih menu.



When it's time to sleep, penjaga diberi pilihan samada nak guna kerusi malas atau katil lipat.
Cuma untuk bilik 4 orang, I dgr cerita hanya kerusi malas dibenarkan.
Macam I, while I was in ICU Husbeast letak depo to put me in 2 person room so I memang terus duduk di ward 2 orang. 
Then after a few days he upgraded it to 1 person room sbb our relatives rajin datang melawat ramai2.
Untuk bilik jenis ni, katil disediakan untuk penjaga.
Lebih selesa, lebih luas and mmg hari2 we all dapat tetamu to live up our day.
Dat is one of da reason Husbeast sentiasa bersemangat wpun kena jaga org sakit and I pulak boleh pulih dengan cepat.
Waktu melawat adalah pukul 12.30 - 1.30 pm, dewasa sahaja.
If you bring kids with you, waktu melawat adalah pukul 6 - 8 pm.
When it's time for you to check out, nurses will explain everything you need to know or do back at home.
U'll be notified with da date of ur next review which mine will be in dis coming October.
Seriously, can't wait for it. ~luvliness.




1 comment:

ANIM said...

kak dah bookmark entry ni utk dibaca dengan teliti..
thanx RR