Followers

Friday, January 16, 2015

Travelogue Umrah. ~Da most wonderful journey of all~

Salam to all.
Ya Allah, lamanya I abandoned my blog.
Rindu sunggoh to babble and chat around here. 
But yeah, wut to do...I'm not in a perfect condition to sit and think and penned down my thought in here.
Seems like pregnancy has slow me down BIG TIME! Hak hak hak
Yup, I'm pregnant...and it has been almost 6 months now.
I do hope dat my come back dis year will bring enuff flowers to brighten up my blog.
And wish to make everybody who read my story happy.  ^_^

So to start my 2015, I nak share satu pengalaman hebat yang I tak pernah terfikir akan lalui di usia muda kami sekeluarga.
We were just got back from performing our Umrah like 2 weeks ago.
And to be honest, dat's da most intense feeling I've ever had in my entire life.
Mengerjakan Umrah memang seronok.
Penuh dengan warna2 yang bercampur dalam satu masa.
Imagine in one day, you could feel happy, sad, timid and scared all mixed up.
Perasaan I memang tak tergambar.
Cuma yang I tau, kami sekeluarga sangat rindu untuk kembali kesana.



Me and Husbeast decided to perform Umrah at the end of 2013.
Tapi ye lah, masa tu cuma berangan je lebih...duitnya takde.
But then it became serious at the early of 2014 bila Husbeast got us a home tutor to recite Quran.
Dalam pada dia belajar membaca Quran, dia juga rajin membaca tafsir.
He got so emotional dat he wanted to feel how it likes to be close to our Creator.
I? memang lah happy tak terkata.
So from there we all pun serious menyimpan as he planned to bring along his parents.
Sayangnya, only my FIL yang jadi pegi coz his mother need to look after her older sister yang dah uzur.
Takpelah, nanti ada rezeki lagi we all bawak mak pulak.

Masa mendaftar dengan Tiram Travel, I tak pregnant pun.
Dah tinggal lagi 2bln nak pegi baru dapat tau yang I pregnant 2bln lebih.
Before dis kalau tak period, check...kosong...hampa. kah kah kah.
My period has never been fixed all these while, so bila tak period pun buat tak paham ajelah.
Plus I didn't suffer with any common pregnancy symptom such as nausea mcm masa I pregnant kan Young-Lady dulu.
So mmg tak lah I kecoh nak amik tau sampaila masa I jumpa doctor utk ambil pil tahan period.
Terkebil2 biji mata bila Doc kata tak payah coz I'll be free from menses for quite some time.

Rasa nak menangis pun ada coz I know things will never be easy.
We all tak pernah terpikir langsung about baby sbb fokusnya mmg nak ke umrah sahaja.
Tapi Mutawif pujuk kata Allah nak I bawak baby tu mengadap Dia sekali, there's nothing to be worried at all.
Dulu mintak tak dapat, tapi bila decide nak buat Umrah je terus lekat...semua dengan izin Allah.
"Allah akan jaga akak dan baby, just doa, tawakkal dan yakin dgn perancangan Allah."
Bila dengar Ustaz ckp mcm tu, sedap la sikit hati ni kan.
Akhirnya we all pergi berlima. 
Alhamdulillah, syukur semuanya selamat.

 subuh pertama kami di Madinah. our flight of 8hrs was straight to Jeddah then we need to take almost 7hrs journey to Madinah by bus. dugaan pertama buat ibu mengandung. huk huk huk









Right after Subuh Mutawif bawak rombongan menziarahi Masjid Nabawi dan sekitarnya. Kalau tak mmg I tak tau mana letak Makam Rasulullah dan Raudhah. Alhamdulillah banyak pengetahuan yang kami dapat through all these.



bila dah buat lawatan, baru confident nak pegi sendiri khenn? so Husbeast with a bunch of the other hunks pegi cuba nasib bersolat sunat di Raudhah. see dat bright shiny golden door? itu lah pintu Babussalam. the entrance of Raudhah bagi jemaah lelaki.









hari kedua selepas Subuh kami dibawa melawat ke luar Kota Madinah. antara destinasinya Tanah Perkuburan Baqi, Ladang Kurma, Bukit Uhud serta Masjid Quba' dan kami mengambil peluang utk bersolat sunat di sana. dekat kawasan Masjid Quba' ni ramai yang jual Kurma Ambar. First time I makan kurma Ambar yng besar giler! fresh lagi. sedap rupanya Kurma Ambar fresh ni. tapi lupa nak amik gambar. tetau lesap je masuk perut. kih kih kih


hari ketiga lebih santai. Jemaah sibuk dengan aktiviti sendiri. masa ni lah kalau nak bershopping around Kota Madinah. As for me, I mmg tak bershopping sgt due to my super bloating condition. cepat sangat rasa mengah. so, selamat poket we all. ha ha ha





keletah dua beranak ni mmg tak boleh blah. dis was at our third night at Madinah. I begged Husbeast to let me pray alone so dat I could go to Raudhah coz it's too dangerous to bring along your kids there. Terlalu padat in a horror way! obviously, sumbody need to babysit our dotter lah khenn. so malam tu Husbeast solat kat hotel aje, nak bagi chance kat I. these were taken while I was struggling to enter Raudhah. melepak kat luar masjid sampai lah I selesai. 



then around 12.30am - 1am Husbeast took his father pulak utk bersolat sunat di Raudhah as he didn't got his chance the earlier night. memang puas la Husbeast dpt masuk ke Raudhah. Jealous betul I rasa. tapi, dah mmg rezeki dia.  ^__^





on our fourth day, kami bersiap sedia utk bertolak ke Mekah bagi mengerjakan umrah. masa ni para lelaki dah ready dgn pakaian ihram masing2. perasaan nervous nak ke Kota Mekah tu mmg sumthing sangat. it took us 7hrs to reach Mekah dan kami start mengerjakan umrah pada pukul 1.30pagi waktu Saudi. semua rukun wajib nak kena settlekan malam tu jugak, kalau tak...payah we all nak jaga pantang larang dlm ihram. Just imagine...

we managed to finish it all at 4.15am. penatnya tak terkata. tgk ajelah I duk tampung perut, dah tak larat sgt dah. Young-Lady pun dah tak kuasa nak senyum. mula2 berempat, last2 my FIL dah tak tau kemana. But I was sooo happy coz Young-Lady berjaya melakukan umrahnya sendiri tanpa bantuan fizikal from her parents. I'm soooo proud of her. masa ni I dgn Young-Lady dah habis Ihram kecuali Husbeast. terpaksa cari barber shop utk dia bertahalul (bercukur) to end it all. now ni bila Husbeast dah botak, terasa macam ada abang sado pulak kat rumah. kah kah kah











di Mekah lebih santai. jika tiada ziarah luar / bermiqat jemaah akan ke Masjidil Haram sendiri. Husbeast rajin bawak kami ke masjid teman dia buat tawaf sunat, tapi I dgn Young-Lady tak buatlah. Ramai! bersesak2 dan biasanya I akan kepenatan yg teramat sgt lepas tawaf. so I habiskan masa membaca Quran, solat sunat dan solat qada' sepanjang waktu menunggu Husbeast bertawaf. Young-Lady? makan...makan...makan... Or else dia akan main game in her phone. asalkan dia tak mengganggu, I ok aje.







ziarah luar kami yang pertama Mutawif membawa para jemaah melawat Jabal Rahmah iaitu tempat pertemuan Nabi Adam A.S dengan Siti Hawa setelah dicampak ke bumi dan ke ladang unta. Di Jabal Rahmah ramai yang mendaki ke puncak termasukla Husbeast. pengalaman katanya. I? memang kirim salam ajelah. di ladang unta pulak kami tak dibenarkan turun kerana kerajaan Arab Saudi melarang pelawat mendekati unta2 disana. they said some kind of virus could be spread by those camels to human. so...tgk dlm bas aje lah.






 ziarah luar yang kedua pulak ke sekitar muzium, kawasan menunaikan Haji, Hudaibiyah serta Gua Hira'. tapi tak banyak gambar yang I ambik. mostly yg ada gambar selfie from Husbeast's phone. so, tak payah la letak. memang kebanyakannya syok sendiri. hak hak hak


Husbeast and our young Mutawif at Hudaibiyah. Ustaz Halim ni asal dari Kluang, org kampung I lah kiranya. they both got quite close until now. pantang balik Kluang, hang out aje kejenya. masa I belek gallery hp dia, ada jugak I usik dia about dis pic. I pun heran sebenarnya. sejak ke Umrah ni, pandai pulak my other half nak berselfie bagai. lepas tu kalau melekat mesti dgn bdk baya2 I aje. huk huk huk







Kalau sebelah pagi dah melawat kaki bukit Gua Hira', belah malam ada sekumpulan Jemaah kejar pahala sunat panjat dn bermalam di sana. termasuklah Husbeast I yang dah perasan sado tu. dengar ceritanya overall 9 peeps yg terlibat. tapi bila I tgk gambar cuma they all bertiga aje yg ada. Husbeast said these 3 were da 1st to reach da top. they have to wait almost 45 minutes for the others to catch up. so to fully utilize their spare time, photoshoot lah apa lagi. ^__^





our last day di Tanah Haram. selesai je Tawaf Wada'@Wida' we all have to immediately leave Mekah. after 2 marhalah baru lah 'halal' nak bersenang lenang shopping ke, selfie ke. tapi mmg we went straight to Jeddah Airport je utk check in. tak sangka it's been 12 days and dah tiba harinya utk we all balik Malaysia.

Pengalaman kami berempat disana memang tak terbeli dgn wang ringgit.
We didn't bother of how much we spent or how many hassle we've been through in order to be there.
Coz when you're there...ur mouth could never speak up da way you feel.
Yang berkata2 adalah mata dgn menangis, tgn dengan berdoa dan kaki dgn tak jemu2 melangkah berjalan ke tempat2 suci.
Zikrullah dan doa mmg selalu berdetik dalam hati setiap masa dan setiap ketika.
Betapa sucinya rumah Allah sampaikan Young-Lady juga tahu apa itu sebak ketika memandang Kaabah.
Entahlah, overly described? I just couldn't help myself from praising it all.
Macam ustaz ckp, berbanggalah kerana menjadi antara yang terpilih utk dipanggil ke Rumah Allah.
Hanya Allah yang tau rahsia yg disimpan utk hamba2nya.
Kami berharap agar kami dipanggil sbg tetamu Nya lagi, Amin...