Followers

Monday, September 30, 2013

I'm not stingy!

Sejak kak Lea buat entry khas hari tu, my mailbox keep getting random kind of email.
I rasa kak Lea tekankan bab masak memasak kot.
Surprisingly email yg I dapat lebih kepada pertanyaan about my skin and beauty regime.
I kept answering it one by one saying dat I don't have any.
And I'm telling da truth. ~I SWEAR!
But some e-mail sedikit sebanyak buatkan I terasa hati jugak with its content. T__T
I bukan tak mahu share or lokek with my regime tau guys.
But I really don't have any! ~nanges.

I tak pernah buat facial, I tak pernah ke spa, I tak pernah pergi ke mana2 beauty house pun utk mendapatkan khidmat berkenaan kulit.
Maybe I'm a bit lucky to have such a problem-free kinda skin.
Other than super dry, I got no other things to be scared of.
Tapi bukanlah free from fine lines and whiteheads pun, bersepah aje dua benda tu kat muka I ni. -__-
Sumtimes keluar jugak jerawat halus sebijik dua okeyh!
If you look at all my pics in here, you will notice da flaws on my face.
Coz none of it were edited (except for pics from my 360 camera).
So, I am not flawless ye. 

I tak ambil wuteva collagen supplement yang berlambak2 ada di pasaran now ni. ~pliss believe me!
Because I'm allergic to seafood.
Just look at my daily meals, selain ikan I tak pernah masak udang, sotong, kerang or any sea creatures lain. 
Sejak kecil lagi I have to live on dis, NO PILL...NO SEAFOOD!
Or else I tanggung lah sendiri hazab miang satu badan.
Tak seronok langsung tau when you are having a family feast and dig in to a giant lobster or a huge crab while I just duduk tengok telan air liur. ~pitam!
But lucky enuff to have a partner yang pun tak minat seafood.

I pernah ambil seaweed (marine collagen).
At first, it felt just ok, nothing weird happen to my skin.
So I assume marrine collagen is a vegetable and I tak allergic with it.
WRONG! after like 3 months of consuming it my skin started to react.
It produced some very mild rashes around my arms and thighs.
Doc kata my body dah tak boleh nak handle the ammount of toxin yang ada pada seaweed tu lagi.  
Dat's why after 3 months baru nampak da bad sign.
So I stop the intake immediately.

And now...I tak makan apa2 pun selain jus Bidadari and Bio Protein from Cosway.
Dat's wut I've been taking for quite some time now.
I serasi kot dengan dua benda ni, so it shows on my skin. ~agaknyelah.
Guys, I'm not a beauty conscious kinda girl.
I pakai asal boleh, I makan ikut suka and I sapu baby powder aje kat muka. ~motip?
I'm telling y'all da truth, so I harap sangat takdelah lagi email2 yang menuduh I kedekut ilmu kecantikan.
Kalau you guys nak cantik, kena tanya orang yang cantik juga.
But I guess you knocked on da wrong door coz I know nothing about beauty tips. ~shy away!


tonight's dinner. cencaru sumbat sambal with  sawi goreng. I'd prefer to be known as someone who take a good care of her family meals rather than a beauty queen. so...yeah, I hope dis will clear up everything. anyway, thanx for all your response. I appreciate wutever it is. ~luvliness.


5 comments:

hainom OKje said...

ohhh....lucky dikurniakan kulit yg cantik yeh RR... cer close up sikit okje nk telek hehe...
Apa pun syukur jelah kan RR
Lama tak makan caru sambl gitu...sedapnya

ummiross said...

RR..memang ada yang kulit cantik semulajadi, beruntung RR dalam kategori tu kan.
Sedapnya ikan cencaru sumbat tu..ummi suka.

Kakzakie said...

Kiranya anugerah semulajadi kulit tak punya masalah. Untunglah sebab tak perlu keluar duit bagai... duit lebih boleh guna utk beli makanan yg sedap-sedap utk family kan.. kan..:)

Kesuma Angsana said...

kalau dapat kulit yg semulajadi cantik ni seronoklah hehehehe

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Sama la kita..allergik ke seafood... Kena udang, kerang, ketam dsbgnya...mula la kegatalan...

Bio Protein cosway saya tau...elok juga sbb non gmo...Shaklee punya ESP-Energizing soy Potein 850gm...ni yg saya makan...hihii...

Alhamdulillah..dikurniakan kulit yang sihat..kan...

x0x0 ^_^