Followers

Friday, August 30, 2013

Johnny's curse has spread!

Pagi tadi I dengan Husbeast pegi pasar to buy some raw material such as meat and etc.
Terserempak with his colleague yang dia sungguh2 nak elak.
At first, I sangat pelik why did he wanna avoid dis man so bad.
Tapi kalau dah dalam satu pasar, at last terserempak jugak.
While they were talking I pilihlah daging yang ada.
Then I heard sumthing yang buatkan my ear berdesing.
He asked Husbeast beli daging banyak2 for wut.
After pakwe I jawab, he said sumthing like..."cantik jelita macam ni pandai ke masak bro? tempah aje lah."
And I was like...WUT? ~#%*&@!
Patut la beriya nak mengelak, sarcastic kind of man rupanya.

After he left, I tengok aje pakwe I tu with a wondering face.
He winked at me with his smile and said...'dat's why'.
I ni takdelah cantik jelita sebab tu I beli daging untuk masak.
Still boleh tahan berbunga jugak lah hati I when he claimed dat I ni cantik khenn. ~mata keatas!
Tapi kalau boleh tadi I nak aje cakap kat brother tu, nowadays semua tukang masak cantik jelita hoccay!
Just switch on your TV to FoodNetwork and look at how pretty they are.
They're all beauties with great skilled in culinary tau. ~aptb!

Now let's forget dat thing, I wish not to bump to him again. -__-
And yet another happy day for me today when another bunch of my besties datang beraya tadi.
Rasa terharu sangat bila they all rindu jugak rupanya kat I yang dah lama tak keje nih. 
Asek pesan jangan lupa naik keje next week. ~pfft!
Tak kisah la tu, yang penting they all sudi jugak bertandang. 
Cuma tak cukup lagi 2 orang coz they had things to run.
Takpelah, next time bukan untuk beraya pun boleh datang jugak aite. 

last minute of menu choice. tapi berbaloi2 coz dis cuisine memang they all cari. sedap tak sedap tolak tepi, yang penting kalau ada kena rasa. I like! sebab I masak tak sedap pun they all sure bedal. hak hak hak

Yerp, I is PEMALAS. sepanjang raya ni I memang stock up pinggan and mangkuk polystyrene manjang (shy2). tapi apakan daya...nak senang kan keje. tamu pun suka sebab kalau tak I suruh basuh pinggan lepas makan. kejam tak I? errr...sebenonye, I takde pinggan kaca yang cantik and mahal. hu hu hu

another group of my besties. but dis group was incomplete, minus the other two. kalau tak, lagi riuh la rumah I tadi. ~pengsan!

mana ada aunty2 cantik, there will be Young-Lady. sape yang dia kenan nanti kompom melekat. but in dis situation, bukan sebab AUNTY ni CANTIK. but because dah pnh jumpa and kenal dgn my bff sorang ni okeyh! (ayat I ada unsur2 jeles ke? takdekan?) ~lalala

trust me, they all ni melayan my dotter sampai Young-Lady yang super becok tu tergamam with non-stop questions. lepas sorang...sorang bagi soalan. ~nanges!

ni lah mak2 orang yang ferasan muda. seronok dapat jumpa after 3 months dah tak breakfast sama. luv them all ketat2!

Petang tu pulak we took my parents to MYDIN Nusajaya.
Since they wanna shop, I brought them here for a decent shopping experience.
Harga barang murah, pilihan pun banyak.
I purposely like it here because of da prize range.
Like I said, barang cap ayam pun I sapu asalkan ada kualiti and cantik, plus menguntungkan.
As a result, wut a very fun evening we had.

budak kecik tu memang suka entertain people with her non stop babbling. kadang I pun boleh pitam melayan. dalam kereta pun tak gheti duduk diam2. but yeah, she's da one who always light up the environment. sunyi kalau cik kak tu ngantuk. kah kah kah

and shopping they did. Young-Lady, Ummi Young-Lady, Ayah Young-Lady pun dapat habuan. Kalau macam ni, every week my mom nak shopping kat sini pun I sanggup bawakkan ~luvliness!

I rasa family I ni memang dah kena sumpah dengan Johnny's Restaurant.
I punyalah beriya nak masak for our dinner, my dad bagi alasan nak belanja makan.
Of course lah I suka okeyh when 2 days in a row I don't have to cook for dinner.
But when I ask him where he'd like to dine, angkat kening I dengar when the answer was Johnny's steamboat.
2 days in a row cuti masak, I'm fine.
2 days in a row having steamboat at da same place as our dinner? ~arrrggghh!!!
Help me free from da curse of dis restaurant pliss! T__T

lepas my youngest sis call to fetch her up around 8pm, we all terus ke Johnny's (lagi) to dine. nampak those happy faces tu? semua ni dah addicted to dat super delicious Johnny's steamboat sauce. ~sigh! sigh! sigh!

rupanya penyakit pakwe I ni jenis yang berjangkit. lepas ni I nak kena limitkan his Johnny's crave for just once a month.

I would pay to see dis moment prolonged in my family. so if Johnny's can make em smile, I'd pay them big time. ^__^

at the end of da day, perut kenyang...hati senang. tomorrow will never be da same coz my parents with my youngest sis terus bertolak balik ke Kluang after meal. gonna miss these 2 days yang sangat2 seronok to all of us. 


Thursday, August 29, 2013

I'm really, really happy!

My parents are here and will be stayed overnight till tomorrow to fetch my youngest sister at UTM in the evening.
Adik I tu ada programme held by her faculty since last week.
Kem ala2 tentera katanya, I pun tak sure lah.
Dah terlanjur tu my parents kata nak beraya lah kat rumah their eldest child ni. hu hu hu
As always, I will be da happiest person to have them around.
Nak entertain, nak impress...borak sakan we all seharian. 
Bila dah kemain bercerita itu ini, tiba nak menulis...I blank pulak. ~pengsan!
Si Egy (my sis whois staying with me) was out for her Master's Degree Registration till late evening.
So Tokwan and Tokki lah dok gigih melayan Young-Lady sorang tu.
Main bola? Main hide and seek? Main masak2? Apa aje yang dia tak paksa my parents buat?
Kalau dah nama cucu khenn, layan pulak tu both of them with her will.
And she is da most happiest granddaughter of all (for a day).

dis moment is priceless. I suka sangat when my house keep getting visitors and full with all da peeps dat I love. sentiasa meriah with laughters and lots of different stories.

dis is wut I served them for lunch. simple aje tapi I think they love it. coz they didn't left a single flesh. hak hak hak

guess wut? I made coffee bun for our tea time. and dis time, it's huge. I mean, VOLUMINOUS! It looks hideous aite? and scary too. Which gives a whole lot of signs dat I'm a BEGINNER. tangan kejung tak berseni, macam tu lah. padahal orang lain buat elok aje ghopenya. ~pfft!

like Egy said (it pronounced as Ijih)...dis is wut we called bread. well at least it didn't come out stiff and dense like my 1st attempt the other day. rite away Husbeast poke me and said he likes it plain after SOOO MANY BITE! siap mintak separuh from my plate lagi kunun prefer yang plain. but when my mum and dad keep asking for more, despite its ugly appearance...I knew it was a storm. ~yeehaaa!

for dinner we all ke Johhnny's to dine steamboat. senyum lebar I bila pak encik bagi cuti masak. kasi chance kat bibik haluskan tangan yang tak menahan kasar ni. ~lompat2 bintang.

 kalau steamboat memang semua tak tolak. Young-Lady pun hantu okeyh! Yep, we got no other place than Johnny's (sambil jeling kat Husbeast). naseb baik la sedap. T__T

tomorrow will be another hectic day for me. another group of my frens are coming nak beraya. looks like I need to persuade Husbeast for a morning-raid at the wet market. since NuMed dah bagi cuti ganti in advance for da National Day khenn, apalah salahnya kalau I nak ajak dia dating kat pasar aite? (mata keatas). but to be honest, sampai la ni I masih berpikir2 lagi nak buat menu apa pulak kali ni. ~phewww!


Tuesday, August 27, 2013

Oppss! I did it again...

Last week I failed in trying my hand at breading aite?
Did I mentioned dat my Aunt laughed looking at da pics?
That hurts BIG TIME!
Sampai I merajuk nak buat roti lagi khenn. ~mata keatas!
Now dat isn't to say dat my love affair with bread ended there.
I tak boleh tido asek dok pikir nak try lagi okeyh.
Wanna make my house smells like bakery so bad.
And just now, I did it...AGAIN!
Only dis time, I think I nailed it. ~wohhooo!

I made just a simple plain italian sweet bread.
But to tie it to a beautiful knot, it takes a lot of effort. 
For a beginner like me, I'd be happy to skip dis part. ~pitam!
I anyam jugak lah dalam 5 biji but it looks ugly to me.
Penat uollss kejap bangun, kejap duduk nak menganyam. ~hadeh!
So I decided to simplify it like the ordinary bun.
And da result, saling tak tumpah macam roti paun .
The only difference is da taste, it's very sweet and custardy.
Hilang segala ghope Italian sweet bun.
Tak kisah lah tu, asalkan sedap...I ok aje. kih kih kih

sukanya I tengok my big fat bun ni. and da smells... oh!(with rolling eyes). imagine you're in the Italian bakery. trust me, orang yang biasa buat roti tau la how wonderful da smells of fresh buns. ~tempting!

my sister said, dis is how a bread shud look like. nak compared to my previous attempt yang fail tu memanglah tak sama khenn. da minute dis beauty came out from the oven, semua jerung dah standby dengan pinggan. I have to serve it right away sebab masing2 dah tak menyabo to give it a try. ~pengsan!

especially dis girl. makan kemain nak mengadap TV. tapi mata asek dok membelek roti kat tangan. sekali belek disertai dengan big bite. sukanya I tengok she loves da bread.

I made just five of da rosette shape kinda knot. because I'm not a pro khenn, nampak huduh sangat. rasa masih sama but da texture is slightly different. If you knot it, it couldn't rise freely. so there's a hint of chewyness in every bite. not too much, just a lil tiny bit. but if you make it to a bun it will rise without barriers so da texture will be super fluffy and super soft. dua2 sedap, rajin dgn tidak aje lah. hak hak hak 

I dengan Husbeast makan roti ni cicah dengan air nescafe.
Sungguh oldschool khenn, ngengada tau. ha ha ha
While the other two makan plain macam tu aje.
Letak butter dengan fruit jam depan they all pun langsung tak jalan.
By da time I'm writing dis, Young-Lady masih lagi indulge on it.
Dis is ohsem and I feel great when they love my cooking.
Next try, I'm gonna counter back dat coffee buns. 
Just you wait!  ^__*


Monday, August 26, 2013

Imma BUSY bee!!!

Told ya, I couldn't find any leisure time to share my days with y'all lately.
Nama pun raya khenn, setahun sekali aje pulak tu.
Time ni la baru syok buat aktiviti kunjung mengunjung ni.
It's either we got company, or we visited our acquaintance. 
And my weekend dis week, was da most fag-out of all.
Send me to SPA pliss! ~I really need it badly. T__T

THURSDAY
we went to Nusajaya to attend the invitation of Husbeast's colleague and ex-colleague. we went to two 'open house' but since we arrived quite late at da second house, I didn't take any picture. masing2 mata dah kelat tapi sebab pakwe I rancak sangat berborak dgn kawan lama dia, tak sampai hati nak interrupt. pantang Husbeast tgk jam, his few frens yang tinggal tu mesti cakap "relaxlah bro, awal lagi. lama tak jumpa ni." sudahnya, hampir pukul 12 baru mintak diri. ~alahai... 





FRIDAY
a bunch of my ex-unit staff came to visit. since they told me dat they're coming few days before, I served them nasi tomato and ayam masak merah with honeycomb cake. puas hati tgk all da food were gone for good with no leftovers. Young-Lady bertuah tu bila tgk the aunties all were looking good wearing hijab, dia pun sebok nak berhijab. pakaikan lah jugak at the end of da day walaupun ber 'gown' bagai. ~aptb!






SATURDAY
my parents buat majlis tahlil untuk kaum keluarga yang telah tiada disertai dengan majlis sambut cucu. petang jemputan my dad, malam barulah buat yasin group perempuan (member2 my mum). memang lepak coz I need to make 120 muffins as one of item in da goodie bags for all da guests. kejung tak kejung la mak jemah ngejakan muffin seharian. after dat, tolong my mum with her pulut kuning pulak. serious pengsan kepenatan! but when all da family members berkumpul, kemeriahan tu yang mahal. I snap apa yang sempat ajelah sebab busy tak cukup tangan. ~agagagaga  @__@













MONDAY (just now)
one of Husbeast's BFF came to pay us a visit. his schoolmate of primary and secondary school is now working at UTEM, Melaka. bujang lagi okeyh! lai! lai! lai! he he. according to Husbeast's, da three of em used to walk together to school zaman dulu kala. every year kalau balik raya mesti ngeteh sampai larut malam. kalau dulu they bertiga, since one of em dah busy with family matters, la ni berdua. I cooked them a simple dinner. tapi bila melambung2 kena puji and tak boleh berhenti nampaknya dia menambah, I dengan happy nye suruh Husbeast jemput lagi ngeteh kat umah instead of mamak lepas ni. makan pun puas kot. hak hak hak (mak jemah dah start ferasan) ~pitam! 




(semua gambar depa berdua ni gambar curik sebab I segan. tu yang tah hape2 jek jadinye. hak hak hak)

Wednesday, August 21, 2013

Is dat bread? -__-

With no doubt, dis year's Eid is da most tiring ever!
My apologies for a lack of entries. ~sigh sigh sigh
My problem is not with da lack of ideas, but da lack of times.
I pun tak sure wut makes my time so 'runny'.
Mungkin sebab currently I dah pandai tido awal giler!
Pukul 9pm pun kalau ada chance I dah sedia nak landing.
Ni tak lain tak bukan dah start MALAS la nih. kih kih kih

Last night office-mate Husbeast dtg beraya.
Sebelum tu memasing dah order awal2 suruh I buat Shepherd's Pie.
Well, I layankan aje lah a bunch of mat saleh celup Nusajaya punya 'western taste' ni. 
Tapi bila semua hidangan pun nak buat sendiri, memang la payah nak pantau everything.
Sampaikan my SP nampak hangus on top of it.
Tak sempat nak jengah2 uollsss, gitu lah jadinye.
Hangus2 pun dia jugak yang licin dulu, so...no biggy. he he he







~sekian~

Petang tadi pulak I tried my hand at breading.
Terasa nak makan roti cicah air kopi aje sebenarnye.
Tapi roti tinggal 2 keping.
Macam biasalah kalau dgn Young-Lady, tak senang tengok Ummi dia senang.
Time I nak makan tu lah dia pun nak jugak.
Kalau tak roti tu tinggal 2keping gitu je la tak berganjak.
So I yang patah hati ni pun tetiba rajin nak buat roti sendiri.
Wanna see? Trust me, you'll regret it. T__T

I think I shouldn't deal with doh time tengah patah hati kot.
Coz my bread was a total disaster. I need to be happy in order to have a perfect bread. (don't listen to dat. you can deal with doh anytime you want). the truth is I-suck-at-making-bread! ~pfftt!

 dis coffee buns is supposed to look big and fluffy. but mine...yeah...I don't wanna talk about it. It makes my heart sink. T__T 

 dah macam kuih gulung aje I tengok. boleh la makan, rasa pun takdelah teruk sangat. but still, tak sedap macam ACTUAL BREAD. ~haih!

I mms some pics to my aunt who owned da recipe. 
And she laughed her heart out looking at those pics. ~nanges!
Sampai hati my aunt okeyh! 
Lepas ni I nak stop breading for a while.
Rajuk I ni dah buat I tak mau lagi coffee buns or wutever dat related to it (mata keatas).
Kena bagi cool dulu lah baru boleh try lagi. hak hak hak.