Followers

Friday, July 12, 2013

our 2nd and 3rd day...

I seems to have very little time to do the updating thingy sepanjang bulan Ramadhan ni.
Every second jadi begitu berharga for me to google and study about da choice of cookie for Eid nanti.
Did I ever told you guys dat Husbeast nak I buat 3 jenis kuih raya aje dis yer?
He did, and I HAVE to listen to him. ~paksa! T__T
There's more! Those 3 will have to be da most wanted cookies so there won't be any leftover until next year Eid. ~pitam!
Yeah, I have a habit of buying too many kind of cookies dat look ohsem but taste so plain and dull. (my bad)
He really don't want dat to happen again. hak hak hak
I tell you wut, dat is da hardest thing for me to decide sebab tu sampai la ni I tak start2 lagi buat kuih raya. ~alasan! -__-

 yesterday Husbeast mintak I masakkan gulai ikan masin tulang merah. macam biasalah, I memang tak pandai makan dried/salted fish ni. but since my other half suka, I need to know how to cook it lah jugak.

 biasanya orang masak gulai nenas kan? tapi sebab nenas takde, and sumone who will remain nameless tu dah tak boleh sabo nak bersantap lauk ni, dia suruh I ganti with potato. sekarang ni dah kena tukar pinggan beso sikit coz ratio lauk dah makin bertambah. one of my sisters is staying with us since 2 weeks ago. she cont' with her Master's Degree and need a place to stay before she is offered a placement in college. tapi kalau dia stay pun I lagi suka. with her around, rumah I jadi sangat bersih! I suka okeyh...hu hu hu.

 today, after five...Husbeast took us to da nearest Jusco to shop for some ingredients dat needed to make shepherd's pie (again!!!) and chocolate chip cookies. esok menu berbuka mat saleh tau uollsss! tak jemu2 pakcik tu dgn SP. and to be added in his 'favorite' list is cc cookie. bak kata one of my besties, tak lama lagi his eyes will turn to blue lah tu. kih kih kih

we all berbuka hari ni at my in laws. so, after shopped we went straight to Tampoi. we all cuma beli murtabak since in laws pesan jgn beli makanan banyak2. my MIL dah siap2 goreng ikan kapak masin for her eldest child ni. yup, Husbeast and salted/dried fish are inseparable. menu simple aje tapi sebab air tangan mak, kemain lagi we all makan, bertambah2. termasuk lah I yang kununnya diet. ~pengsan!

bila berbuka ramai2 macam ni, lauk simple pun jadi sedap sangat. we had fun! siap my FIL suruh we all datang lagi buka sama esok. but dat will be according to Husbeast lah khenn. I ni follow aje.

cik kak bertuah ni dah kenyang dulu. so time berbuka, dia tak heran dah nak mengadap juadah. hadap pc aje yang lalu. hu hu hu

and balik tu my MIL tapaukan bubur som-som untuk we all. makan sejuk2...aduyaaiiii...sedap aje dia lalu kat tekak. ini aje lah yang sempat posing, yang lain dah selamat duduk dalam perut badang. kalaulah hari2 macam ni, alangkah bahagianya hidup I. but after dis I need to concentrate on choosing da kind of cookies dat will be perfect for dis year's Eid. and believe me, sumone who will remain nameless will be happy to help me decide of which dat I should choose. ha ha ha ~seybok je!

 

4 comments:

Jemarisuri said...

bestnye dpt mkn time2 puasa air tgn mak..terindu plak..^^

Kesuma Angsana said...

seronoknyer dapat mkn sama2 ramai2 mcam ni

malynd_anggun said...

rajin nye u masak!
i is x pandai masak pie! ngeh3

Aujinz said...

bubur som-som? tak pernah rasa... baru pertama kali dengar? XD