Followers

Monday, July 15, 2013

our 1st Eid cookies

Aduyaii...lotih sungguh den ghaso.
Hari ni I kena paksa with all the other three person in da house to make choc-chip cookies.
Since last Friday Husbeast dah bawak pegi Jusco to buy some chocolate chips, dia tuntut lah da cookies hari ni.
Young-Lady and my sister pun boleh tahan jugak excitednya to do da baking thingy (eventho setakat sentuh2 aje).
3 lawan satu, of course lah I kalah okeyh. ~nanges!
Nak tak nak terpaksa la jugak I made da cookies with a bloody lazy and unmotivated feeling. T__T
But because dis cookie is in our 'biskut raya' list (which were selected by my own husband ~sigh!) I rajinkan diri jugaklah.
When everything is done, I just knew it da cookies won't last dat long.
Unless I sorokkan, boleh la tahan sampai raya kot.
Tapi terasa zalim pulak nak sorok2 bagai ni, so I memang sangat yakin I'll be baking dis for another batch.
Marah? Eh, tak lah...I happy okeyh.
Terkitai2 sorang2 to get it done and tau2 aje yang I letak at da cooling rack dah separuh hilang.
Jangan kata nak masuk container, tak sempat sejuk lagi pun dah lesap. ~arrrggghhh!!! 

since my sister ada, she and Young-Lady lah dok sebok arrange all the ingredients nicely. kalau I buat dgn Young-Lady berdua aje kirim salam lah nak dapat dis kind of pic. seronok jugak rasa eventho selebihnya cuma they all ni mengacau aje lebih. dis time, I bastardized the original recipe. sebab nak kenakan dengan tekak jawa Husbeast and Young-Lady. hak hak hak.

 my aunt's recipe guna coarse sea salt which I used in my 1st attempt of dis cookies. I like it actually coz it gives a nice flavor and hints of texture. tapi ada tekak melayu pure tak berapa gemor. so I changed it to table salt. da chips pun I tukar since dekat Jusco takde Cadbury Baking Chips dat I used before, so we go for Hershey's dis time. tell you guys wut, da chips really changed da taste of da cookies. kali ni my cookies are crunchier (da previous were chewy)and have a strong milky taste to it. guess who's comin back for more. YOUNG-LADY!!! hu hu hu

 I buat in bite-size sebab nak buat as biskut raya khenn. takdelah orang takut nak amik kalau buat in normal size. lagipun my Eid cookies jar kecik aje. so, dis size is perfect. dapatlah penuhkan tiga container pink tu. but one of em dah kena kidnap to be their tidbits while watching TV. camno? ~pengsan!

 and our iftar menu of today was nasi ayam tak cukup syarat. why? coz I shud be cooking nasi lemak since itu yang Husbeast mintak semalam. but then at 3pm he changed his mind. yeah, barang lain memang lah ada, but nasi ayam kan sedap if you serve it with salad leave. punya lah beriya I pesan for him to buy some salad dekat kedai depan rumah, dia boleh lupa. nak keluar balik semua malas, so...makan aje lah nasi ayam naked ni. ~sigh sigh sigh

3 comments:

Hanis Azla said...

Salam redrose..

wah.. rajinnya buat cookies.. sebab sedap tentunya permintaan tinggi dari ahli dalam rumah kan.. he..he.. dalam terpaksa dapat juga buat demi insan tersayang.. bravo!

QA's ~ mamapapa said...

sedapnya...choc-chip !!!!

Ummu Syifa said...

cantik bekas pink tersusun ikut saiz..hehe..