Followers

Tuesday, July 16, 2013

dat's not nasi lemak! T__T

Me, my sis and Young-Lady went out to Jusco (again) today.
Dis week we all nak balik Kluang, and I have a strong feeling dat my family will be celebrating my youngest sis birthday which happened to be tomorrow actually.
Tapi nak celebrate tomorrow of course tak lah coz everybody's working.
So me and my third sis decided to bake a cake for our youngest sibling ni.
Cari bahan awal2 sebab takmau pening2 to look for everything bila balik sana.
Lepas tu kunun nak beli telur puyuh lah, santan kelapa lah to make nasi lemak requested by Husbeast.
Tapi sudahnya...bayang nasi lemak pun tak nampak atas meja time berbuka tadi. ~pitam!

 my sis balik tengah hari, so dia on aje bila I ajak dia keluar. senang sikit I nak handle Young-Lady nanti. kalau tak, memang cari barang dekat Jusco paling dekat ajelah, or else...kat kedai runcit depan rumah.

we went to Jusco Bukit Indah, our favorite shopping place. ke sini pun sebab my sis nak cari barang kat Daiso. see! we all dengan Daiso memang tak dapat dipisahkan! asalkan murah, we all lenjan.

dah penat berjalan ada cik kak bising kata dia lapar. bukannya tak makan nasi tadi, tapi rupanya lapar donut. we all layankan cik kak ni aje ye, we all pose okeyh! hik hik hik.

Looks like today dah masuk list 'beberapa hari dalam sejarah' I tak masak ikut request Husbeast.
Da moral of da story, jangan selongkar dapur orang before you enter your kitchen.
One of my ex-schoolmate dok tayang2 Nasi Ujang yang dia buat.
Nasi Ujang okeyh! Meal yang sangat terkenal at my hometown.
Dulu masa I datang JB, I couldn't find dis kind of meal kat mana2 pun around here.
Actually sampai sekarang pun macam payah nak jumpa. 
So I need to get back to Kluang just to savor Nasi Ujang.
Dat meal is freakin' famous for most of da people in my hometown.
Kalau makan sekali memang nak berkali2 punya.

Wut's in da name? 
Well, I honestly don't know.
Maybe sebab yang masak tu rata2 budak bujang kot. hak hak hak
Tapi tak kisah lah, kalau sedap...memang orang cari.
When I saw her pic, nostalgia menikmati juadah tu tiba2 muncul.
By hook or by crook, Nasi Ujang will be our iftar menu for today.
Terasa begitu selfish tapi tak mampu nak pandang sepi or buat2 tak nampak lauk ujang tu. ~nanges!
Husbeast sampai rumah aje tercengang2 tengok menu atas meja.
Mana nasi lemak yang dia mintak? ~pengsan!
Maaf lah yang, esok I qadak balik your request of today ye.
Kesian wife You nak sangat makan Nasi Ujang. kih kih kih

 my version of Nasi Ujang. dis meal boleh tahan pedas coz guna cili padi as one of da main ingredients. sebenarnya lauk ni simple aje, cuma memang teramat 'kampung style' kata orang. so...tak boleh stop senduk nasi. my sis lah yang paling happy. kinda throw us back to our origins la kekdahnye. ~mata keatas.

 I paired da ayam ujang dish with fried egg tofu in oyster sauce. egg tofu ni memang favorite we all semua including Young-Lady. so, I tak pernah risau to cook it coz it will be finished in no time. Husbeast makan jugak eventho these are not dishes dat he had in mind. walaupun berpinggan2 dia tambah nasi, I could see a slight disappointment on his face. I senyap aje, tak berani nak cakap apa2 since dia tak bukak mulut. T__T

Last2 I tanya jugak, dia marah ke I tak masak nasi lemak yang dia mintak tu.
He said no of course, walaupun I tau deep down inside mesti ada rasa geram sikit kat I (sedapkan hati). hik hik hik
So to cool down da temperature I asked him if there's anything I could serve him.
Mana lah tau kan kot2 dia nak I buatkan bandung soda ke eventho dah ada a cup of hot Nescafe next to him.
Dia terus aje senyum uoolllsss! ~scary!
Dengan happy dia mintak I gorengkan ikan terubuk masin.
Dis time, it's my turn to get stunt. tsk tsk tsk


Terasa menyesal pulak tanya2, coz ikan macam ni la yang I selalu elak2 to cook. da smell is horrible! wait until you fried it, things will be getting worse!!! febreze berbotol2 takkan dapat hilangkan it's stinky smell. IT STAYS FOR DAYS! pakkal la yang mintak tu hubby sendiri, kalau setakat my sis aje...memang I paksa dia lupakan terus lauk ni. ~hadeh!

5 comments:

IndaMarya said...

one thing I noticed.rambut young lady dh pnjang..cantik.nanti boleh lah ubah2 fashion.ikat tinggi, pakai clip rmbut ke,dendan ke..best kan ada anak pompuan.?

missShila Nget said...

kak, bagi la resepi nasi ujang tu..

hehe

Kesuma Angsana said...

wah best tu specially the terubuk masin, luv it !

||aLeaSaRa|| said...

kak lea nama je orang muar,tapi tak pernah dengar nasi ujang huwaaaa...nak jugak resipi nak jugak ngeeeee...


selamat berbuka ye ^^

Ummu Syifa said...

hahaha..
now i know sbb org tu xmakan ikan masin..hahaha..

ape je posting masakan kau kak, akan inspiring my stomach..wallaahh....huhu..