Followers

Sunday, July 14, 2013

I got some useful tips, Yaayyy!

I dapat email from a couple of bakers who happened to read my blog last week and last 2 days.
Orang jarang bukak email macam ni lah, tadi baru terhegeh2 nak baca. T__T ~sorry guys.
They both told me about dat caramel cake I made the other day was supposed to be producing caramel juice.
Dat's a normal thing when you're dealing with dis cake sebab ianya menggunakan kaedah 'steam bath'.
So they told me to just carefully turn it over and wipe all the excess liquid real quick gently.
Lebihan air karamel yang tertinggal pada permukaan kek pun I kena lap jugak actually. 
No wonder lah my cake looked really glossy masa tu khenn. hu hu hu
Neway, thx a lot to Myra and Rin for all da tips.
I dah terasa nak counter back all da weaknesses for my second attempt.
Tapi entah bila, I pun tak tau coz dis cake has to be da hardest to make (for me personally). ~pengsan!
Nak kena tunggu mood rajin I datang lah kot coz now ni nak buat kuih raya pun masih malas. tsk tsk tsk
Lepas berbuka aje I dah terduduk kekenyangan.
Silap2 balang kuih I isi kuih tunjuk aje jugak dis year. -__-
Kalau dah lazy bum tu, will always be lazy bum lah jugak no matter wut. ~nanges!

our iftar menu for today. mee hoon goreng Singapore simple aje. since my sister dah balik from Kluang dis evening I need to cook lebih sikitlah daripada biasa. and it will always be so after dis coz she decided to just stay with us if she's not eligible for placement in college. I'd be happy to have her around. she could help me with lots of thing. ~great!

 these marble pudding was a request from Husbeast. tiba2 tekak dia teringin nak pudding tapi takmau yang plain or berkuah. terpaksa lah bini mithali ni (mata keatas!) buatkan puding marble tak berapa menjadi. just look at it, tang mana ntah 'marble' nya tu? dis is wut we call as marbling-gone-bad. kih kih kih

 dis shepherd's pie shud be for our iftar yesterday. since ada yang nak sgt I buat khenn. tapi my FIL beriya2 ajak datang buka sama2 lagi, so...tak berusik lah. dis one is reheated sebab I actually baked it yesterday. heran betul, tak muak2 ke? I pulak yang naik jemu masak dia berkali2. haiisshhh!

 I made two of 'em coz sumone who will remain nameless sangat tamak suruh I buat dua bekas  T__T. yang dalam casserole besar tu I bawak ke rumah in laws untuk berbuka. segan nak datang menyantap aje khenn. I tak nak lah jadi menantu hantu (sigh!). but husbeast was da one yang beriya2 makan. dat's why he couldn't take a bite pun of da one in da smaller casserole tu. orang nak bagi family dia rasa, tapi dia pulak yang lebih2 jadi raksasa. ~pitam!

5 comments:

mama leen said...

hehe.. rajin wife dia... nak resepi boleh.. :)

~ NANA ~ said...

marble puding tu sangat tempting!

Kesuma Angsana said...

walla sedap sungguh & mmg terbaik !

IndaMarya said...

dia makan sebab sedap la.kalau tk sedap mana boleh hentam banyak2 kan?tahniah.practice makes perfect.as time goes by you wll get better and better.

Ummu Syifa said...

huhu..makin bulatlah abg kerol nt..hehe..
so workaholic..~pengsan..