Followers

Thursday, July 18, 2013

He's Fast, They're Furious!

Whoaaa...ramai jugak yg meleleh ayaq lioq tgk gambo nasi ujang I eh?
Kemain lagi bersusun envelopes dalam mailbox I tanya pasal resepi nasi ujang ni. hu hu hu
Sebenarnya lauk ni sangat simple and senang tau.
Takde pun gunakan ramuan yang pelik2 or complicated.
You guys campak2 aje dah jadi.
Kalau bukan orang Kluang pun, tapi penah rasa lauk ujang ni...mesti dapat agak ingredients dia.
Tapi takkanlah semata2 nak merasa lauk ujang ni orang Pahang terpaksa turun Kluang to have a taste and invent it back at Pahang khenn?
So, I letak lah resepi lauk ujang tu kat sini.
Google aje from any other site pun boleh. ^__^

Recipe ni I copy from my fren yang buat meniaga.
I memang lah tak pandai nak tulis recipe coz normally I would toss all the ingredients in da wok without any specific measurement for my dishes.
Main agak2 aje, so...kadang tak tau macam mana I nak elaborate.
Dat's why I tak letak recipe in my entry yang ada pic lauk. ~takut!
But it looks like my fren pun tak bagi the exact ammount dat you'll be needed.
Marilah kita bersama2 main agak2 in cooking dis dish ye. T__T
And thx to my fren for her sharing, sebab I betul2 copy paste method ni dpd dia. 
Rajin kan I? kih kih kih 
RESEPI AYAM UJANG :>
1) ayam potong kecik2 goreng mcm biasa dgn kunyit (siap2 letak garam)
2) bwg merah & bwg putih blender
3) cili padi blender asing
4) tumis bwg2 then da naik bau masukkan cili padi td
5) da mendidih masukkan sos tiram (biar lebih sikit smpai agak2 gelap kaler dia)
6) x payah letak garam lg sbb ayam td kan da letak garam & sos tiram tu pun da masin
7) nak lg cantik hiris bwg beso utk hiasan
RESEPI SAMBAL MAK SIAH GILER :>
1) goreng ikan bilis bersama bwg merah+lada merah+belacan sikit
2) agak2 belacan da garing angkat bahan2 then tumbuk jgn halus sgt
SELAMAT MENCUBA SEMUA
Sambal 'Mak Siah Giler' tu actually atuk dia yang bagi nama.
Kalau arwah atuk I pulak panggil 'Sambal Tok Tok'.
We all ni kan orang kampung, resepi pun dapat dpd tok nenek gitu.
So, apa yang tok nenek we all panggil...itu lah yang lekat kat kepala.
Lauk ujang ni pun lauk kampung aje.
Orang kampung kan kerja ala2 banting tulang, lepastu balik rumah time betul2 tengah lapo.
Lauk ringkas lah yang paling efficient.
Makan dengan nasi panas2, hadooooiiii...I sendiri dah terasa nak buat lagi lauk ni. ~melampau youuuu!
Tapi kalau I dah buat lauk ujang, I won't be makin 'sambal mak siah giler' ni sebab pd I lauk tu saje dah cukup berasap.

And I pulak baru dapat update blog pagi2 ni coz semalam pukul 10pm baru nak start terawih.
After terawih masing2 dah layu bijik mata.
Kalau tak cukup tabah, memang ponteng la jawabnya. ~nanges!
Kenapa? Coz we all boleh mengada2 nak tengok Turbo Movie Premiere (at JB) yang start at 8pm last night.
But I still need to cook for iftar yesterday tau uoolllsss! 
Siap awal2, lepas azan buka kurma then terus solat maghrib, lepastu makan cepat2 then we're out to da cinema.
Sebab we all takmau bersesak2 to perform our maghrib dekat surau and then keluar cepat sangat. ~malu!
Kalau parents I tau we all buat macam ni...matikla! T__T

 I memang lah masak utk berbuka tapi maggie goreng aje. kena masak, sebab memang takkan sempat nak bersantap bagai since da movie started at 8.15pm. da tickets were bought online by Husbeast like always. so it really could save us some time.

 since da traffic was very nice, we managed to arrive quite early at JBI. and because we got another 15minutes to wait, sumone tu tak berapa kenyang and ajak we all makan lagi dekat Subway. it made us late for 10mins coz lepas tu ada pit stop lagi. we need to settle our toilet thingy first to watch da movie in peace. ~sigh!

and because of dat, no popcorn last night (sob! sob!). siap tapau subway masuk lagi. we begged da person in charge to let us bring it in sebab I takde ruang to put it in my bag. tak sempat nak habiskan semua, takkan nak buang khenn. nasib baik lah budak2 tu sporting. moga2 tuhan balas jasa kalian. ~terharu.

sejak ada my sis ni, I dengan Husbeast terasa macam tengah bercinta pulak. coz Young-lady will always wanted to be with her Utha (mak uda). I memang senang banyak!


Kalau dulu couple seat duduk bertiga. now ni couple seat duduk berdua...'alahai' sangat rasanya. ~mata keatas! dis pic and the above were taken after we finished watching da movie. sbb tu la terang and takde org. hak hak hak

dis movie is awesome with all thumbs up you could get in da world. It's a MUST WATCH! it's fun, it's very motivated and its inspiring which wut I always look up to in every movie we choosed. one quote dat will always stays in me from da movie will be... 'No dream is too big, and no dreamer is too small'. millions star rating from me, definitely!


4 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

uhh sempat ke nak tgk ni..

JaSSNaNi said...

saya suka meggie goreng.. :)

dah lama tak masuk wayang.. lagi pun baby kecik lagi.. nanti tunggu dia besar sikit.. :D

Mak Wardah said...

Salam kenal. Your fried maggie tempting me. Keep on writing, oooo daddy mummy tinggal baby, tengok wayang sendiri2.

Ummu Syifa said...

aku bleh kata xpernah masak maggi goreng lepas kawin utk my 'husbeast'..hahha..tgok maggi ko, amatlah kecur dan mybabkan aku nk try ..huhu..pakai rencah ape la sis..?