Followers

Sunday, July 28, 2013

two different thing

Yes, I know it has been forever since I posted new entry.
I apologize for my slacking. 
And wow! Spider webs are everywhere. @__@
And believe me, I don't even have time to give it a good wipe. ~sigh!
Today, it's officially 'the last 10 nights' of Ramadhan.
So after dis entry...I won't be updating anything till Eid I suppose.
I wanna try my best to get in high gear for da remaining days.
May we all be blessed.  

23rd July (Tuesday)
My 1st nephew was born at KPJ Kluang.
Congratulation to my brother and his wife for the newborn.


27th July (Saturday)
Iftar & Tadarus @ Kluang.
My big family get together of once a year at my parent's house.

 
















Tuesday, July 23, 2013

Horrible cramping!!!

I'm not in mood.
Couldn't find the excitement to write in here.
Last Sunday I was struggling myself from the PMS.
And yesterday...I had da most unbelievable menstrual cramp ever!
So, I know dat my 'day 2' isn't gonna be easy.
I've the instinct dat I will be away from 'here' quite some day.
Dis situation is very rare!
It's a once or twice a year thingy.
And dis year, it comes early. ~sigh! 

we had steamboat for iftar at Johnny's last Sunday. we were out purposely to break our fast here, and went nowhere else afterward. 

 and dis was our iftar yesterday. sumone knew dat I'm not in mood just by looking at my face (sigh). so he told me not to cook. T__T

Today, if I will still roll around in pain...I won't be cooking again.
I feel so weak and sick to my stomach.
And I have a few more days to go battling on dis. T__T
Happy sahur everyone...


Saturday, July 20, 2013

we're getting 'cheesy' for iftar

Nampaknya tak jadi I nak balik kampung dis week.
Coz Husbeast need to take care of sumthing dis morning.
I could just go along with my sis actually sebab dia memang akan balik every week.
Husbeast pun dah izinkan, but I know deep down he'd be happy if I'm here to take care of his sahur and iftar.
Takpelah, next week pun we all ada program Tadarus Al-Quran back at Kluang.
Hopefully, my big family will be there at my parent's for our annual Ramadhan event.
Looking forward to meet them all. ~luvliness

Yesterday I berbuka at my in laws lagi.
As we made da preparation for iftar with my sisters in law, one of 'em tanya I pasal muffin yang I jamu kat they all last month.
Dah lama tu, but because dat's the only muffin yang I penah buat for da time being...I remembered it right away! He he he.
She asked me to make it together with them as the Eid's special treat.
Nak jamu family terdekat katanya.
I'd be happy to do that okeyh, since adik2 ipar I ni memang la rajin baking dulu2
Marble cake is one of their expertise!
Tak sangka otai baking nak work together with a newbie like me. ~mata keatas.

her Utha went back to Kluang straight after work on Thursday. tinggallah Young-Lady sorang2 layan cartoon while I was cooking for Iftar. orang lain belum berbuka lagi, tapi dia dah kenyang dulu. 

 we shud savor on nasi lemak tapi selera orang puasa ni memang macam2 kot. Husbeast cancelled his request and wanted me to make him spaghetti meatball bolognese instead. so, simple aje lah our iftar last Thursday. dah 2 hari drag menu nasi lemak ni. I terasa bersalah pulak made nasi Ujang at da time dia nak sangat makan nasi lemak untuk berbuka. T__T

 and he bought us red velvet cupcake from sumwhere around his office. beli 2 cup aje, one for me and one for Young-Lady. he himself is not a rich-dairy-taste pastries lover so none for him. I pun tak tau sebenarnya why did he bought those. bila I tanya, dia cuma kata 'I thought about both of you just by looking at da cuppies, tak sure pulak kenapa. dat's why I bought just two'. terkebil2 mata I dengar.  -__-

 when da beauty was just about to be gone baru lah I teringat nak snap da cross section. dis RV was not too sweet as any other dat I've tasted before. and da cream cheese pun tak muak sangat. okey, I got it now. Husbeast beli sebab I penah cakap kat dia yang I teringin nak buat RV cake since cheesecake is my family favorite. maybe dia nak 'variety' kan my palate kot. entahlah. hak hak hak.

Sadly, I got no pic of our iftar yesterday at my in laws.
I forgot to bring my camera.
But wut's more important now is to wait for sumone's request of the menu he's about to ask for today.
Ada orang dah berbunyi to savor on nasi ambeng cuma bila dia nak, tak tau.
Honestly, I'd be happy if he stick to nasi lemak. kih kih kih
Hari2 kedai I open order untuk sorang customer aje tau.
And it will always be according to his menu. ~aiyaiyaiyaiyaiiii! 


Thursday, July 18, 2013

He's Fast, They're Furious!

Whoaaa...ramai jugak yg meleleh ayaq lioq tgk gambo nasi ujang I eh?
Kemain lagi bersusun envelopes dalam mailbox I tanya pasal resepi nasi ujang ni. hu hu hu
Sebenarnya lauk ni sangat simple and senang tau.
Takde pun gunakan ramuan yang pelik2 or complicated.
You guys campak2 aje dah jadi.
Kalau bukan orang Kluang pun, tapi penah rasa lauk ujang ni...mesti dapat agak ingredients dia.
Tapi takkanlah semata2 nak merasa lauk ujang ni orang Pahang terpaksa turun Kluang to have a taste and invent it back at Pahang khenn?
So, I letak lah resepi lauk ujang tu kat sini.
Google aje from any other site pun boleh. ^__^

Recipe ni I copy from my fren yang buat meniaga.
I memang lah tak pandai nak tulis recipe coz normally I would toss all the ingredients in da wok without any specific measurement for my dishes.
Main agak2 aje, so...kadang tak tau macam mana I nak elaborate.
Dat's why I tak letak recipe in my entry yang ada pic lauk. ~takut!
But it looks like my fren pun tak bagi the exact ammount dat you'll be needed.
Marilah kita bersama2 main agak2 in cooking dis dish ye. T__T
And thx to my fren for her sharing, sebab I betul2 copy paste method ni dpd dia. 
Rajin kan I? kih kih kih 
RESEPI AYAM UJANG :>
1) ayam potong kecik2 goreng mcm biasa dgn kunyit (siap2 letak garam)
2) bwg merah & bwg putih blender
3) cili padi blender asing
4) tumis bwg2 then da naik bau masukkan cili padi td
5) da mendidih masukkan sos tiram (biar lebih sikit smpai agak2 gelap kaler dia)
6) x payah letak garam lg sbb ayam td kan da letak garam & sos tiram tu pun da masin
7) nak lg cantik hiris bwg beso utk hiasan
RESEPI SAMBAL MAK SIAH GILER :>
1) goreng ikan bilis bersama bwg merah+lada merah+belacan sikit
2) agak2 belacan da garing angkat bahan2 then tumbuk jgn halus sgt
SELAMAT MENCUBA SEMUA
Sambal 'Mak Siah Giler' tu actually atuk dia yang bagi nama.
Kalau arwah atuk I pulak panggil 'Sambal Tok Tok'.
We all ni kan orang kampung, resepi pun dapat dpd tok nenek gitu.
So, apa yang tok nenek we all panggil...itu lah yang lekat kat kepala.
Lauk ujang ni pun lauk kampung aje.
Orang kampung kan kerja ala2 banting tulang, lepastu balik rumah time betul2 tengah lapo.
Lauk ringkas lah yang paling efficient.
Makan dengan nasi panas2, hadooooiiii...I sendiri dah terasa nak buat lagi lauk ni. ~melampau youuuu!
Tapi kalau I dah buat lauk ujang, I won't be makin 'sambal mak siah giler' ni sebab pd I lauk tu saje dah cukup berasap.

And I pulak baru dapat update blog pagi2 ni coz semalam pukul 10pm baru nak start terawih.
After terawih masing2 dah layu bijik mata.
Kalau tak cukup tabah, memang ponteng la jawabnya. ~nanges!
Kenapa? Coz we all boleh mengada2 nak tengok Turbo Movie Premiere (at JB) yang start at 8pm last night.
But I still need to cook for iftar yesterday tau uoolllsss! 
Siap awal2, lepas azan buka kurma then terus solat maghrib, lepastu makan cepat2 then we're out to da cinema.
Sebab we all takmau bersesak2 to perform our maghrib dekat surau and then keluar cepat sangat. ~malu!
Kalau parents I tau we all buat macam ni...matikla! T__T

 I memang lah masak utk berbuka tapi maggie goreng aje. kena masak, sebab memang takkan sempat nak bersantap bagai since da movie started at 8.15pm. da tickets were bought online by Husbeast like always. so it really could save us some time.

 since da traffic was very nice, we managed to arrive quite early at JBI. and because we got another 15minutes to wait, sumone tu tak berapa kenyang and ajak we all makan lagi dekat Subway. it made us late for 10mins coz lepas tu ada pit stop lagi. we need to settle our toilet thingy first to watch da movie in peace. ~sigh!

and because of dat, no popcorn last night (sob! sob!). siap tapau subway masuk lagi. we begged da person in charge to let us bring it in sebab I takde ruang to put it in my bag. tak sempat nak habiskan semua, takkan nak buang khenn. nasib baik lah budak2 tu sporting. moga2 tuhan balas jasa kalian. ~terharu.

sejak ada my sis ni, I dengan Husbeast terasa macam tengah bercinta pulak. coz Young-lady will always wanted to be with her Utha (mak uda). I memang senang banyak!


Kalau dulu couple seat duduk bertiga. now ni couple seat duduk berdua...'alahai' sangat rasanya. ~mata keatas! dis pic and the above were taken after we finished watching da movie. sbb tu la terang and takde org. hak hak hak

dis movie is awesome with all thumbs up you could get in da world. It's a MUST WATCH! it's fun, it's very motivated and its inspiring which wut I always look up to in every movie we choosed. one quote dat will always stays in me from da movie will be... 'No dream is too big, and no dreamer is too small'. millions star rating from me, definitely!


Tuesday, July 16, 2013

dat's not nasi lemak! T__T

Me, my sis and Young-Lady went out to Jusco (again) today.
Dis week we all nak balik Kluang, and I have a strong feeling dat my family will be celebrating my youngest sis birthday which happened to be tomorrow actually.
Tapi nak celebrate tomorrow of course tak lah coz everybody's working.
So me and my third sis decided to bake a cake for our youngest sibling ni.
Cari bahan awal2 sebab takmau pening2 to look for everything bila balik sana.
Lepas tu kunun nak beli telur puyuh lah, santan kelapa lah to make nasi lemak requested by Husbeast.
Tapi sudahnya...bayang nasi lemak pun tak nampak atas meja time berbuka tadi. ~pitam!

 my sis balik tengah hari, so dia on aje bila I ajak dia keluar. senang sikit I nak handle Young-Lady nanti. kalau tak, memang cari barang dekat Jusco paling dekat ajelah, or else...kat kedai runcit depan rumah.

we went to Jusco Bukit Indah, our favorite shopping place. ke sini pun sebab my sis nak cari barang kat Daiso. see! we all dengan Daiso memang tak dapat dipisahkan! asalkan murah, we all lenjan.

dah penat berjalan ada cik kak bising kata dia lapar. bukannya tak makan nasi tadi, tapi rupanya lapar donut. we all layankan cik kak ni aje ye, we all pose okeyh! hik hik hik.

Looks like today dah masuk list 'beberapa hari dalam sejarah' I tak masak ikut request Husbeast.
Da moral of da story, jangan selongkar dapur orang before you enter your kitchen.
One of my ex-schoolmate dok tayang2 Nasi Ujang yang dia buat.
Nasi Ujang okeyh! Meal yang sangat terkenal at my hometown.
Dulu masa I datang JB, I couldn't find dis kind of meal kat mana2 pun around here.
Actually sampai sekarang pun macam payah nak jumpa. 
So I need to get back to Kluang just to savor Nasi Ujang.
Dat meal is freakin' famous for most of da people in my hometown.
Kalau makan sekali memang nak berkali2 punya.

Wut's in da name? 
Well, I honestly don't know.
Maybe sebab yang masak tu rata2 budak bujang kot. hak hak hak
Tapi tak kisah lah, kalau sedap...memang orang cari.
When I saw her pic, nostalgia menikmati juadah tu tiba2 muncul.
By hook or by crook, Nasi Ujang will be our iftar menu for today.
Terasa begitu selfish tapi tak mampu nak pandang sepi or buat2 tak nampak lauk ujang tu. ~nanges!
Husbeast sampai rumah aje tercengang2 tengok menu atas meja.
Mana nasi lemak yang dia mintak? ~pengsan!
Maaf lah yang, esok I qadak balik your request of today ye.
Kesian wife You nak sangat makan Nasi Ujang. kih kih kih

 my version of Nasi Ujang. dis meal boleh tahan pedas coz guna cili padi as one of da main ingredients. sebenarnya lauk ni simple aje, cuma memang teramat 'kampung style' kata orang. so...tak boleh stop senduk nasi. my sis lah yang paling happy. kinda throw us back to our origins la kekdahnye. ~mata keatas.

 I paired da ayam ujang dish with fried egg tofu in oyster sauce. egg tofu ni memang favorite we all semua including Young-Lady. so, I tak pernah risau to cook it coz it will be finished in no time. Husbeast makan jugak eventho these are not dishes dat he had in mind. walaupun berpinggan2 dia tambah nasi, I could see a slight disappointment on his face. I senyap aje, tak berani nak cakap apa2 since dia tak bukak mulut. T__T

Last2 I tanya jugak, dia marah ke I tak masak nasi lemak yang dia mintak tu.
He said no of course, walaupun I tau deep down inside mesti ada rasa geram sikit kat I (sedapkan hati). hik hik hik
So to cool down da temperature I asked him if there's anything I could serve him.
Mana lah tau kan kot2 dia nak I buatkan bandung soda ke eventho dah ada a cup of hot Nescafe next to him.
Dia terus aje senyum uoolllsss! ~scary!
Dengan happy dia mintak I gorengkan ikan terubuk masin.
Dis time, it's my turn to get stunt. tsk tsk tsk


Terasa menyesal pulak tanya2, coz ikan macam ni la yang I selalu elak2 to cook. da smell is horrible! wait until you fried it, things will be getting worse!!! febreze berbotol2 takkan dapat hilangkan it's stinky smell. IT STAYS FOR DAYS! pakkal la yang mintak tu hubby sendiri, kalau setakat my sis aje...memang I paksa dia lupakan terus lauk ni. ~hadeh!

Monday, July 15, 2013

our 1st Eid cookies

Aduyaii...lotih sungguh den ghaso.
Hari ni I kena paksa with all the other three person in da house to make choc-chip cookies.
Since last Friday Husbeast dah bawak pegi Jusco to buy some chocolate chips, dia tuntut lah da cookies hari ni.
Young-Lady and my sister pun boleh tahan jugak excitednya to do da baking thingy (eventho setakat sentuh2 aje).
3 lawan satu, of course lah I kalah okeyh. ~nanges!
Nak tak nak terpaksa la jugak I made da cookies with a bloody lazy and unmotivated feeling. T__T
But because dis cookie is in our 'biskut raya' list (which were selected by my own husband ~sigh!) I rajinkan diri jugaklah.
When everything is done, I just knew it da cookies won't last dat long.
Unless I sorokkan, boleh la tahan sampai raya kot.
Tapi terasa zalim pulak nak sorok2 bagai ni, so I memang sangat yakin I'll be baking dis for another batch.
Marah? Eh, tak lah...I happy okeyh.
Terkitai2 sorang2 to get it done and tau2 aje yang I letak at da cooling rack dah separuh hilang.
Jangan kata nak masuk container, tak sempat sejuk lagi pun dah lesap. ~arrrggghhh!!! 

since my sister ada, she and Young-Lady lah dok sebok arrange all the ingredients nicely. kalau I buat dgn Young-Lady berdua aje kirim salam lah nak dapat dis kind of pic. seronok jugak rasa eventho selebihnya cuma they all ni mengacau aje lebih. dis time, I bastardized the original recipe. sebab nak kenakan dengan tekak jawa Husbeast and Young-Lady. hak hak hak.

 my aunt's recipe guna coarse sea salt which I used in my 1st attempt of dis cookies. I like it actually coz it gives a nice flavor and hints of texture. tapi ada tekak melayu pure tak berapa gemor. so I changed it to table salt. da chips pun I tukar since dekat Jusco takde Cadbury Baking Chips dat I used before, so we go for Hershey's dis time. tell you guys wut, da chips really changed da taste of da cookies. kali ni my cookies are crunchier (da previous were chewy)and have a strong milky taste to it. guess who's comin back for more. YOUNG-LADY!!! hu hu hu

 I buat in bite-size sebab nak buat as biskut raya khenn. takdelah orang takut nak amik kalau buat in normal size. lagipun my Eid cookies jar kecik aje. so, dis size is perfect. dapatlah penuhkan tiga container pink tu. but one of em dah kena kidnap to be their tidbits while watching TV. camno? ~pengsan!

 and our iftar menu of today was nasi ayam tak cukup syarat. why? coz I shud be cooking nasi lemak since itu yang Husbeast mintak semalam. but then at 3pm he changed his mind. yeah, barang lain memang lah ada, but nasi ayam kan sedap if you serve it with salad leave. punya lah beriya I pesan for him to buy some salad dekat kedai depan rumah, dia boleh lupa. nak keluar balik semua malas, so...makan aje lah nasi ayam naked ni. ~sigh sigh sigh

Sunday, July 14, 2013

I got some useful tips, Yaayyy!

I dapat email from a couple of bakers who happened to read my blog last week and last 2 days.
Orang jarang bukak email macam ni lah, tadi baru terhegeh2 nak baca. T__T ~sorry guys.
They both told me about dat caramel cake I made the other day was supposed to be producing caramel juice.
Dat's a normal thing when you're dealing with dis cake sebab ianya menggunakan kaedah 'steam bath'.
So they told me to just carefully turn it over and wipe all the excess liquid real quick gently.
Lebihan air karamel yang tertinggal pada permukaan kek pun I kena lap jugak actually. 
No wonder lah my cake looked really glossy masa tu khenn. hu hu hu
Neway, thx a lot to Myra and Rin for all da tips.
I dah terasa nak counter back all da weaknesses for my second attempt.
Tapi entah bila, I pun tak tau coz dis cake has to be da hardest to make (for me personally). ~pengsan!
Nak kena tunggu mood rajin I datang lah kot coz now ni nak buat kuih raya pun masih malas. tsk tsk tsk
Lepas berbuka aje I dah terduduk kekenyangan.
Silap2 balang kuih I isi kuih tunjuk aje jugak dis year. -__-
Kalau dah lazy bum tu, will always be lazy bum lah jugak no matter wut. ~nanges!

our iftar menu for today. mee hoon goreng Singapore simple aje. since my sister dah balik from Kluang dis evening I need to cook lebih sikitlah daripada biasa. and it will always be so after dis coz she decided to just stay with us if she's not eligible for placement in college. I'd be happy to have her around. she could help me with lots of thing. ~great!

 these marble pudding was a request from Husbeast. tiba2 tekak dia teringin nak pudding tapi takmau yang plain or berkuah. terpaksa lah bini mithali ni (mata keatas!) buatkan puding marble tak berapa menjadi. just look at it, tang mana ntah 'marble' nya tu? dis is wut we call as marbling-gone-bad. kih kih kih

 dis shepherd's pie shud be for our iftar yesterday. since ada yang nak sgt I buat khenn. tapi my FIL beriya2 ajak datang buka sama2 lagi, so...tak berusik lah. dis one is reheated sebab I actually baked it yesterday. heran betul, tak muak2 ke? I pulak yang naik jemu masak dia berkali2. haiisshhh!

 I made two of 'em coz sumone who will remain nameless sangat tamak suruh I buat dua bekas  T__T. yang dalam casserole besar tu I bawak ke rumah in laws untuk berbuka. segan nak datang menyantap aje khenn. I tak nak lah jadi menantu hantu (sigh!). but husbeast was da one yang beriya2 makan. dat's why he couldn't take a bite pun of da one in da smaller casserole tu. orang nak bagi family dia rasa, tapi dia pulak yang lebih2 jadi raksasa. ~pitam!

Friday, July 12, 2013

our 2nd and 3rd day...

I seems to have very little time to do the updating thingy sepanjang bulan Ramadhan ni.
Every second jadi begitu berharga for me to google and study about da choice of cookie for Eid nanti.
Did I ever told you guys dat Husbeast nak I buat 3 jenis kuih raya aje dis yer?
He did, and I HAVE to listen to him. ~paksa! T__T
There's more! Those 3 will have to be da most wanted cookies so there won't be any leftover until next year Eid. ~pitam!
Yeah, I have a habit of buying too many kind of cookies dat look ohsem but taste so plain and dull. (my bad)
He really don't want dat to happen again. hak hak hak
I tell you wut, dat is da hardest thing for me to decide sebab tu sampai la ni I tak start2 lagi buat kuih raya. ~alasan! -__-

 yesterday Husbeast mintak I masakkan gulai ikan masin tulang merah. macam biasalah, I memang tak pandai makan dried/salted fish ni. but since my other half suka, I need to know how to cook it lah jugak.

 biasanya orang masak gulai nenas kan? tapi sebab nenas takde, and sumone who will remain nameless tu dah tak boleh sabo nak bersantap lauk ni, dia suruh I ganti with potato. sekarang ni dah kena tukar pinggan beso sikit coz ratio lauk dah makin bertambah. one of my sisters is staying with us since 2 weeks ago. she cont' with her Master's Degree and need a place to stay before she is offered a placement in college. tapi kalau dia stay pun I lagi suka. with her around, rumah I jadi sangat bersih! I suka okeyh...hu hu hu.

 today, after five...Husbeast took us to da nearest Jusco to shop for some ingredients dat needed to make shepherd's pie (again!!!) and chocolate chip cookies. esok menu berbuka mat saleh tau uollsss! tak jemu2 pakcik tu dgn SP. and to be added in his 'favorite' list is cc cookie. bak kata one of my besties, tak lama lagi his eyes will turn to blue lah tu. kih kih kih

we all berbuka hari ni at my in laws. so, after shopped we went straight to Tampoi. we all cuma beli murtabak since in laws pesan jgn beli makanan banyak2. my MIL dah siap2 goreng ikan kapak masin for her eldest child ni. yup, Husbeast and salted/dried fish are inseparable. menu simple aje tapi sebab air tangan mak, kemain lagi we all makan, bertambah2. termasuk lah I yang kununnya diet. ~pengsan!

bila berbuka ramai2 macam ni, lauk simple pun jadi sedap sangat. we had fun! siap my FIL suruh we all datang lagi buka sama esok. but dat will be according to Husbeast lah khenn. I ni follow aje.

cik kak bertuah ni dah kenyang dulu. so time berbuka, dia tak heran dah nak mengadap juadah. hadap pc aje yang lalu. hu hu hu

and balik tu my MIL tapaukan bubur som-som untuk we all. makan sejuk2...aduyaaiiii...sedap aje dia lalu kat tekak. ini aje lah yang sempat posing, yang lain dah selamat duduk dalam perut badang. kalaulah hari2 macam ni, alangkah bahagianya hidup I. but after dis I need to concentrate on choosing da kind of cookies dat will be perfect for dis year's Eid. and believe me, sumone who will remain nameless will be happy to help me decide of which dat I should choose. ha ha ha ~seybok je!