Followers

Sunday, February 10, 2013

feeling Thai in Chinese New Year

Happy Cinese New Year to all!!! ^__^
Hari ni we all tak kemana2.
Seharian hujan...sumtimes lebat...sumtimes renyai.
But it never stop.
So, memang lah mood nak berjalan semua ke laut.
According to wut we've planned before, we should be going to a wedding ceremony at Kota Tinggi with my in laws.
Tapi dengan keadaan 'licin & basah' cancel lah jawabnya.

Since dah tak keluar rumah tu, wut else would we do other than cleaning, tidying and cooking khenn?
But dis week is very special coz Husbeast did da cleaning more than I did. ~yaaayyy!
Well, yeah...it has a price to pay lah...bukannya free. T__T
I need to cook dishes yang dia dok terkenang2 at My Friend Tom Yam hari tu.
Thai Cuisine? OH NO!!! Dat is not my thingy! ~muko berpoluh!
Seriously, I rasa macam nak menyorok dalam almari je sebab nak cakap tak terer masak semua tu SEGAN! Keh keh keh.

 our lunch today. mix veges in oyster sauce, cencaru bakar and cencaru sumbat.

 my first time ever! kalau cencaru ni bakar plain and cicah air asam I penah la buat. tapi yang ala2 kedai ni...it looks complicated to me. I takde daun pisang, so I bakar dia saje. tapi bila dah masak, idakle susah mana pun. buang karen je nervous bagai. -__-

 I buat cencaru sumbat ni jugak coz I was scared to death my grilled 'Torpedo Scat' would taste horrible. at least ada lah jugak back up dish. ~boleh gitu? hik hik hik.

 lauk pauk ni tak sampai malam pun. so for dinner I had to cook another dish. cooking aje lah kejenya today. ~sigh.

 did I tell you guys dat I'm a 'lazy bum'? so dinner I buat satu lauk ni je lah. Husbeast asked for tom yam daging, tapi I lebur jugak segala veges yang ada kat dalam tom yam tu. tak payah la I masak another dish to complete our eating pyramid. pandai tak I? ~hidung kembang sangat2! ^__^

To be honest, I never make grilled fish before. 
Walaupun to some people dat dish is so damn easy to be done. ~nanges! 
And I never make Tom Yam from scratch my whole life!
So when I had to do both dishes today, memang lah lintang pukang my kitchen jadinya.
But I'm so happy coz the outcome sangat lah membanggakan I as a newbie in cooking Thai Cuisine.
Sedap untuk we all aje lah, untuk orang lain...I suggest better pi makan kat kedai. Hik hik hik.
Lepas ni kalau Husbeast nak makan lauk pauk thai lagi...bring it on! Hak hak hak
Errrr...but he can only request for it on weekend lah ye. ~pengsan!

11 comments:

ashra said...

Hehe...sedap dan menyelerakan tu...
Newbie ke lama ke,yang penting rajin mencuba kan...insyaallah,pengalaman tu yang penting bila nak jamu orang lagi ramai nanti,,hehehe..sure sedap

nea lopah said...

sedapnye cencaru sumbat... i like! heeheheh. tq singgah blog akak.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sedapnye..semuanye menyelerakan..lagi² tomyam daging tu..yummeh..^^

BUNDA a.k.a KN said...

sungguh menyelerakan...dah lama bunda tak masak cencaru sumbat..tibe2 teringin plk..

LYAfrina said...

aummmm... sedapnyer tgk lauk pauk ni..cencaru sumbat ni mmg febret lya.biasa nk mkn mmg surul MIL buat..sbb dia buat mmg sedap sgt

CeqGu said...

Amboiiii lauk diaaaaaaa...terliur tau.akak yg selalu masak tomyam pun xpernah lulus.....u buat tomyam mcmane eh....,cer ajar akak,nampak sdap la tomyam tu

RedRose said...

ashra: mmg kena cuba dulu baru tau. tapi nak menjamu org ramai tu tak la kot, tak berani. kecuali kalau lauk pauk tradisional yg I dah biasa buat such as ayam masak merah, boleh la kot. he he

nea lopah: cencaru sumbat mmg sedap sis. tapi kat dlm rumah ni I aje yg rajin teringin nk makan ikan. yg lain bila tetiba dtg 'weng' dia baru request.

Lily @ MamaQistina: thx dear. you pun kalau buat I sure I pun akan meleleh tgk. hu hu

Bunda a.k.a KN: sila bua bunda, org lama kalau buat lagi berasa kot.

LYAfrina: cencaru sumbat ni mmg syok kalau makan khenn? hi hi

CeqGu: I siap tepon my cousin tau ceqGu sebab family I semua fail bab tom yam. u just need bwg merah, lengkuas, serai, daun limau purut, lada merah, cili kering and belacan. semua tu bahan blend utk jadikan dia pes. itu aje as its base. hohoho

harnidahussin said...

hahahaha..ok ler tu...
kita wanita zaman moden...kalau tak reti pun..google kan ada ;)

tomyam itu nampak menarik...

Kakzakie said...

Tengok semua tu buat kakak macam nak makan je rasa. Kakak cuti CNY ini bawa anak-anak jenjalan rumah saudara-mara..

Kesuma Angsana said...

cencaru sumbat tu paling best for KA hehehe

Botak said...

rajin² lah tuang minyak kat dapur., confirm takde masalah kat dapur tu nanti., hahaha.. :))