Followers

Wednesday, January 2, 2013

khas untuk si pencinta bahasa ibunda

Hari ni I nak tulis dalam bahasa melayu sepenuh nya lah.
Sebab tadi masa tgh syok berFB ada sorang member tu tanya kenapa la I suka sgt tulis campo2.
Kalau nak tulis melayu, tulis melayu aje lah.
Kalau nak tulis bahasa inggeris, bahasa inggeris aje sudah.
Marah Tok Najib kalau nampak ni, merosakkan bahasa. ~selamba aje dia sound I tau...Arggghhh!
Ampun yang, aku bukan lupa daratan, cuma aku ni pemalas!
Bila type...eh...taip dlm bhs inggeris cam pendek2 aje. ~aku suka!
Ko kan tau aku ni mmg gemarkan segala bnda yg tak menyusahkan. 

Jadi untuk memenuhi citarasa silent reader yg sorang ni...kita kembali lah ke pangkal jalan ye.
Lagipun I ni kan jawa, bukan minah saleh ye tak?
Kenalah berpijak di bumi yang nyata...sbb kulit yg hitam takkan berubah jadi putih punya.
Unless...errr...kecuali kalau I ni Michael Jackson. ~tu lain citer.  T__T
Maka jadilah minah jawa untuk sehari, 2-3 hari pun lagi bagus.
Naniey! Aku copy paste ayat ko utk aku nih, jgn saman tau. Hiks!

Hari ni hari pertama Husbeast (Naniey, ni bkn b.i tau, ni gelaran utk hubby aku. T__T) berfutsal.
Sebab I tak nak ikut, dia dah mula rasa bersalah pulak.
I pun tak paham dgn hubby I ni, bukannya pegi main luar daerah pun...sejam aje pulak tu. 
Tak perlu kot I dgn Young-Lady ikut sbb bkn boleh buat apa2.
Nak jerit sorak2, I ni pemalu. ~helleh sangat! Mata ke atas.
Nak main sama, I takut kena gelak...so baik la I menonton drama2 novel based yg berlambak2 kat TV skg ni.

So...errr...Jadi, dia pun asyik la dok pesan tak payah masak sejak pukul 2 pm tadi.
I tak kisah langsung, kalau masak pun bukannya sesuatu yang luarbiasa pada I.
Tapi kalau dah niat nak beli...I mmg lah suka aje. Kih kih kih. 
Maka, tak dapatlah I nak tayang lauk pauk mengancam I mcm selalu.
Motip entri hari ni?
Khas untuk membuktikan pada Naniey yang I boleh menulis dlm bhs melayu sepenuhnya.
Walaupun bila I baca balik entri I yang satu ni...I rasa pelik sgt!

 seriously (ni bhs inggeris ke?) I mmg rasa janggal dengan entri I hari ni. esok pastinya I akan kembali derhaka menulis dgn cara I yang biasa. sekurang2nya I ada jugak satu entry yang membuktikan bhw I ni minah jawa tulen. hak hak hak! T__T
(Naniey! aku tau ko mesti tgh gelak bangga sbb dpt buat aku ikut ckp ko khenn? ~pengsan!) 

9 comments:

harnidahussin said...

Happy new Year to u.. :)

Well..tulis bahasa apa pun tak pa kot..as long as orang paham..that's what we call communication...

kalau org tak paham..jadi miscommunication..hahahahaha

Anonymous said...

wakakaka.ko nie mmg poyo dok
pepagi bkk blog ko wat akue ghase nk lempang2 pp akue sndiri
siap copy paste ayat akue lgi wakaka
jgn isau akue xkn saman.tpi ko xsepenuhnya tulis bahse melayu dok
NOVEL BASED tu english lor bkn malay
maknanya ko hanye 90 peratus meguasai bahse melayu utk entri nie
patut mlm tdie akue sik2 nk bersin.upanya tiga kali ko jerit nama akue
trm kasih laa wat bedah mkin glemer.ko mmg sgj wat bebudak opis akue nganjing xsudah kt bedah yg cun nie
tpi bkn ko je,diorang pun ghase pelik bc blog ko
bangga ler tue. !_!
so lps nie jdi diri ko semula
kalau tk keje bedesing je telinga akue dgr senah joyah kt sinie hentam akue
buena suerte dok
*bebudak opis akue pn suka bc blog ko.keep up the good work
eh,aku tlis bahse inggeris ke tue?wakakakaka

RedRose said...

harnidahussin: happy new year to you too sis. misscommnication tu bahaya sis. zaman skg ni, org boleh main saman menyaman aje. hi hi hi

naniey: aiisshh! poyo lah. hak hak hak. 'novel based' tu terlepas pandang la. gila ko, aku asyik go through entry ni 5-6 kali tau...just to make sure everything is in malay. tapi akhirnya ada jgk yg terlopeh kandang. ~hadeh! tobat aku tak nak ikut ckp ko lagi yang. NYAMPAH! hik hik hik.

Fiza Rahman said...

Sayangilah bahasa kita...hehehe...

Nak menulis dalam BM atau BI tak der masalah kot. Yang penting kita selesa dgn bahasa yg kita guna.

::NureeN:: said...

salam kenal.. ;)
tq sudi singgah blog nureen...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

haizz ... leeza sndiri pernah kena tegur dgn kawan. well leeza bakal guru bm. tp bahasa tak melambangkan langsu identiti guru bm... hmmmmm

hnahdy said...

yang I I tu ubah ya :P
biasalah kalau komen2 tu. tapi atas diri kita kalau nak ubah pun boleh x ubah pun boleh :)

Mas Zull said...

assalamualaikum ...salam singgah ke sini yer...;)

BungaTulip said...

Bahasa Jiwa Bangsa..
ehehe..ok je kita baca entri ni
xpelik mana la sis

salam kenal dari Bunga Tulip :)