Followers

Wednesday, January 30, 2013

A family trip to Cameron Highland.

Last weekend me and my family went to Cameron Highland for a family vacation.
Tapi terlalu ramai umat bercuti ke sana, so...keadaan memang lah sgt sendat and padat! ~tsk tsk tsk.
Sampaikan buah strawberry pun langsai.
We all kempunan tak dapat nak membeli strawberry, so...my dad pegi borong buah tampoi yang according to da natives there berbuah setahun sekali. ~layankan aje lah.

It was a very short vacation, 2 days 1 night coz it was unplanned.
Of all da sudden je my parents ajak we all semua for a family hang out since semua tak terikat with any other activities.
Lots of places dah fully booked actually. ~cuti panjang khenn?
But then we manage to book one hotel at Cameron yang memang betul2 cuma tinggal family suite aje. 
Nak bercerita memang tak habis, so I will let my pics tell you guys everything on behalf my writing ye? 
(penat sangat bercuti sampai tak larat to be detailed). Next time maybe. Hik hik hik.

Day 1 (26th Jan 13)

 time ni tgh sibuk packing2 barang. it was 7am in da morning. around 7.30am baru lah we all bertolak.

 our 1st pit stop at R&R Seremban. we were there for our 'brunch'. breakfast + lunch to give us some energy for a long journey.

I makan pau aje uolls! berat dah naik super mendadak. serams!!! kih kih kih. ~tapi pau tu I sorang aje 3 biji...boleh? T__T

 dis was our second stop. having a blast at R&R Rawang. our pilots are not used to a very long journey mcm ni, dat's why ada banyak pit stop. it's tea and coffee time. huk huk huk.

 one big family snap before we cont our journey back straight to our destination. ~hitam itu menawan. he he he.

  arrived at 6pm. peehhh...lama tu. due to da public holiday, jalan ke cameron tersangat lah jam! sampai we all rasa give up with da traffic. trust me, it was KETCHUP SLOW! kesian with both of our pilots. T__T

 muka happy my two sisters and Young-Lady along with Tokki. seronoknya dah sampai, after dis boleh golek2 atas tilam. ~seriously, itu aje yg I dok pikir sepanjang jalan. tehee

these two memang lah tak boleh dipisahkan. but when they are together, aduilaaa...bercekau tak sudah. semput!

 the Lobby area

we're staying here. a very nice and cosy hotel (to me lah). we all duduk kat family suite dat can accommodate a total of 6 persons. breakfast included. since we all bertujuh, we need to add an extra charge for 1 person. so, we paid around RM900++ for 2 days and  1 night stay. 

da room have 2 chambers. one of it contain 2 queen size bed with an LCD TV plus a small fridge with a tea/coffee corner.

and another one contain 2 single bed, a balcony, and a toilet yang dikongsi oleh kedua2 chambers. pada I memang selesa. 

after we had our shower and perform our solat jamak, we went here for a steamboat dinner. dis place is just beside da hotel dat we're staying. tapi kalau nak makan kat sini, you have to reserve a table first. kalau tak, alamat menunggu lama la jwbnye. coz ramai giler yang menunggu turn. memang syok sgt2 having steamboat panas2 in a cold weather. ~heaven!

portion memang sangat banyak! my tips, tell them dat you guys wanna reserve a table of 8 peeps but a menu of 5 - 6 peeps. contoh aje lah, sebab memang akan ada byk leftovers. rugi jek.

 despite all, we enjoyed our dinner so much. kenyang sampai esok pagi okeyh. hak hak hak.

Day 1 memang lah habis byk masa on da road shj.
No interesting activities pun coz everyone dah tak sabar to have some rest and a good night sleep.
Rasa nak patah pinggang duduk berjam2 in da car just to get here. 

Day 2 (27th Jan 13)

 having our breakfast as early at 7.45am. itu pun dah ramai orang. da menu were all very nice. kalau tekak melayu, pilih makanan melayu. kalau tekak mat saleh, boleh pilih western style food. sebab I minah jawa khenn, nasi goreng jugak yg I pilih. then ternampak pulak pancake, mula la ngengada kuar feeling ala2 minah saleh. pun I amik jugak...baru lah balance khenn? ~pitam!

 Young-Lady was having a toast + butter. itu 1st round, second round she has chosen to have a bowl of breakfast cereal. ntah kenan kat mat saleh mana agaknya time pregnant kan cik kak ni. T__T

 see! see! see! tak padan kecik Young-Lady ni. sabijik macam Ayah dia. ~I'm in denial. -__-

 we checked out straight afterwards coz we had only half a day to explore Cameron Highland. actually, memang tak puas.

 matahari terik but da weather was cold. I tak tau how to describe it. we could feel da burnt but at da same time there was a hint of icy cold wind. ~pening mak jemah nak elaborate. keh keh keh.

our first destination at CH was Rose Valley. Tokki and Tokwan with their granddaughter

my youngest sis yang pantang ada camera. I cuma nak snap da roses aje, tapi dah dia nak menyelit...terpaksa la I tunjuk skill. ^__^

hmmm...look who's talking. sama aje I pun, 2 kali 5. hu hu hu

 next, we went to Kea Farm to shop some strawberries. tapi hampa coz they're out of dat fruit. to tell a story about strawberry memanglah menyedihkan. coz after Kea Farm, we search everywhere for it. mana ada signboard strawberry farm aje kitorang masuk. but memang tak jumpa strawberries okeyh! terlalu ramai yang datang and borong dat fruit since it was public holiday kan.

 sedih aje muka my brother sbb strawberry semua dah habis kena petik. dah lah wife tak dapat nak ikut sama due to some work thingy.


ini ajelah yang ada pun. strawberry + coklat. jadi lah daripada langsung tak merasa khenn?  kesian we all  T__T

 then we all terus ke Bharat Tea Plantations. time ni we all dah tak larat nak melawat kebun, just went there to have some tea aje. itu pun pada I, nothing special. sama macam teh yang my mom in law selalu buat. ~my family jarang buat teh. 

 Young_lady aje lah yang makan. da rest of us dah pikir nak balik. eventhough banyak lagi tempat yang we all tak pegi such as butterfly park, bee farm and so on. we all mmg betul2 dah surrender.

 so we were just sit and chatting around sambil melepaskan lelah. to visit CH you'll need at least 3days to be able to explore it all. so, lain kali aje lah. nak extend pun bukan boleh, hotel memang dah fully booked

 at 4pm we head back to Johor. kesian kat pilot number 1 ni, drive since day 1...tak kasi I pegang langsung stereng tu. buang karen je jadi co-pilot. T__T

 pilot number 2 ni at least bertukar2 jugak la with her big brother. takdelah renyah sangat. but with da condition of da road yang berliku2 plus a very bad traffic jam, haruss mintak urut lepas ni.

 traffic jam ni daripada Brinchang ke Tanah Rata. punyelah jauh! lucky both of our MPV's are auto. kalau manual...mintak mahap je lah. tak kuasa nak meredah. and when I ask Husbeast whether he want to go here again next time, the answer was NO! sila lah redha. -__-


I suggest not to go here at public holidays.
Bayang kan lah, sebanyak2 ladang yang ada kat CH ni, strawberry pun boleh habis.
Memang takde rezeki we all lah agaknya to borong dat fruit.
So, I memang tak berani nak letak ranking since we weren't exploring everything.
Keadaan yang terlalu sesak pun sumtimes made us boil inside.
So...no comment. ~ayat cam retis heh! hik hik hik   
 

6 comments:

||Sis aLeaSaRa|| said...

morning!owh jelesnya lm kot kite x g sna rsnya dh hurm 13 thn huhu!sna masih sejuk ke sbb kwn kata dh x best mcm dulu.wah dh mcm travel magazine bc entri ni,tq best tgk foto2 tu semua ^*

IndaMarya said...

Amboi dia landing elok atas ck abg dia na...he he.memang Cameron now is always like that la..org sesak.kdg2 lemas .penjual pun take advntage..hrga tk boleh kurang.and one thng I notice the air there is not as cool mcm dulu.kalau dulu pi cameron msti pkai jacket segala, now dah panas..org makin ramai, bukit bukau di gondol buat hotel..

harnidahussin said...

i paling suka kalau nak gi jalan2 gi time weekday..tapi rugi la pulak cuti kita kan...

even weekend pun CH memang ramai org la...heran betul...

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun dah lama tak pegi, teringin nak bwk anak2 pegi

Ratu Hatiku said...

Bestnya...dah lama akk xkesana..baru plan nk ke sana cuti skolah nie..

wanie amerie said...

errmm..bestnya nengok family trip redrose..
lama dah x pergi cameron.
nmpk stoberi cekelat tu sgguh mengiurkan..nyumm..nyumm