Followers

Tuesday, December 11, 2012

it's not easy being a Housewife

Dah 2 hari I demam, together with Husbeast.
Luckily Young-Lady punya antibody sangat kuat and she managed to stay healthy (only minor flu and cough) until today.
Ni semua gara2 makan durian byk sgt la time balik Kluang 2 hari lepas.
My dad borong quite a lot coz some of my uncles and aunts were staying at our house to attend my cousin's wedding last Sunday.

If my dad borong buah durian, my brother pulak borong crepe durian.
Habis satu rumah penuh dgn durian sampai I mabuk.
Opened da kitchen cabinet, I could see pulut durian.
Opened da food cover, I could see serawa durian.
Opened da fridge, I could see durian crepe berkotak2 ready to be 'NGAP'!
Turn lah wherever pun, I could still smell da durian. ~pengsan!
Sampaikan I yang tak berapa minat durian ni pun terjebak. ~so did Husbeast, and suddenly we all jadi hantu durian. Hak hak hak.

I rasa macam dah tak nak tengok durian dah pun now ni.
Even if da one dat cooked in wutever form pun I forbid from entering my house. ~except for durian belanda. n__n
Husbeast lagi teruk coz he said he'll ban dat king of fruit till next year. (macam lah lama lagi khenn?)
So, I beralih arah la ke pisang pulak...itu pun coz my mom bekalkan we all sesisir as buah tangan.
I ni bukan lah pandai sgt nak menggayakan fruits in my cooking.
So I rasa my mum memang sengaja bagi I pisang yg dah lebam.  T__T

Semalam I dengan Husbeast tak keje, tapi I tak masak breakfast pun coz pagi2 we all keluar pegi klinik and breakfast sekali.
Balik rumah masing2 telan ubat demam, Young-Lady ubat selsema...memanglah tumbang.
for our lunch, I just made us lempeng with sambal tumis bilis. ~simple!
But I must cook sumthing yg heavy for our dinner lah kalau tak pak incik tarik muka.

And today we sent Young-Lady to her nanny's and had breakfast at one of roti canai stall around Skudai.
Again, I tak buat breakfast walaupun tak keje but when we arrived home I terus did da laundry.
While waiting da machine stop spinning, I did some sweeping and tidying sampailah kena sound with Husbeast.
He forced me to swallow those pills dat I got for my fever with a non-stop nagging of wut-for-he-sent-me-to-see-a-doc-if-I-don't-wanna-rest!

Around 10am Husbeast prepared himself to go to work coz I masih lagi tumbang after telan ubat demam.
Got up nearly at 2pm and feel so glad coz my fever has gone.
I went downstairs and saw da laundry was hanged by who else kalau tak Husbeast. ~sangat happy and tetiba luv dia ketat2!
Hungry tapi malas nak masak coz around 7.30 dah nak masak dinner.
Kalau masak awal2, dua beranak tu makan tak feel.
So I decided to kerjakan my mum's pisang yang dah lebam tu.

I suka makan pengat pisang, keturun my dad. ~nama pun anak jawa khenn.
So I made one big pot of pengat pisang plus candil and sagu.
Perah santan sendiri (parut kat kedai depan umah ler), gentel candil sendiri, takik gula melaka sendiri, semua buat sendiri lah.
Motip nak bangga?? Sebab I ni sangat lah pemalas to make sumthing from scratch, unlike my mother yg mmg suka susahkan diri demi hasil yang teramatlah sedapnya. ~tau pun..tapi tetap malas! Ha ha ha.
So around 3.20pm dapatlah I hadap pengat pisang tu panas2.
Heaven sangat rasanya tambah2 lagi in my condition yg baru sgt nak baik demam ni.

At 4.30pm I keluar amik Young-Lady from her nanny's.
Got home at 5.15pm hampir basah kuyup coz hujan terlalu lebat.
I pun reheat the pengat and hirup lagi dengan Young-Lady. ~alahai, tak terkata lah syok nye tu.
Gitu gini-gitu gini dah Maghrib and after perform solat I pun terus masuk dapur to make dinner.
Sebelum tu check inbox dan ternyata terdapatnya request from my beloved Husband. ~biasala pakcik tu.  T__T

So, dat's how it feels to be a full time Housewife.
It's not just sit back and relax, but there are tones of house chores need to be done.
Cuma in a bright side, Husbands will definitely come home from work with a peace environment if da lady of da house really make an effort to clean and tidy everything to perfection.
Sampaikan masa makan malam tadi Husbeast said, 'it would be nice for you to just keep your eye on us and our house as well as our needs kan yang? Sadly, I know you want a pay-day for each month like you have it now. So, I'll try to upgrade until I can pay you monthly with da same amount. At dat time, I won't take NO as an answer lah ye.' ~apakah? Penat okeyh!
Ni versi demam, kalau versi tak demam sure lagi penat khenn? ~pitam!

lunch semalam sgt lah simple. despite having a sore throat, laju je I tengok Husbeast makan lempeng ni.

these was yesterday's dinner. buat sayur bening sebab nak layankan tekak perit masing2. dat thin sliced fried potato tu mmg tak boleh miss dah now ni coz not just Young-Lady, her dad pun dah ketagih.

 daging kicap tu was da last batch of daging qurban yang I ada dlm fridge sejak raya haji. fuhh! senang hati sebanyak2 yang my mum bagi tu akhirnya langsai jugak. gigih nak menghabiskan. ~pening!

 my lunch + tea break meal today. pengat pisang plus candil and sagu. YES! sagu. tapi I pun tak tau mana pegi sagu2 tu semua. nampak plain khenn? belasah aje lah. T__T

sebab I tak keje kan, boleh lah buat lauk berpinggan2. tapi da dishes will always be among da easiest to cook lah. Keh keh keh. dat fish is not siakap 3 rasa ye. It's actually ikan kapak masin with tomato compote fave Husbeast. Young-Lady requested to have only plain telur dadar, buat I sgt2lah syg kan dia coz she understand me so well. but Husbeast pulak yang sebok cari thin sliced fried potato. I cakap laa...tak request yg tu pun. dia cuma jwb after dis, make it everyday je. tak yah tunggu request. ~naseb la ko bibik.

 I tak makan ikan kapak tu, not my kind of food. tapi I makan tomato compote tu, sebab sedap kan (puji masakan sendiri. CEH!). dat's why I made sweet n sour chicken for me. bak kata Young-Lady...'Ayah suka makan ikan busuk.' T__T  but I need to know how to cook dat fish in several style coz I got sumone yg memang suka sgt dgn ikan tu.

 dalam pukul 9 lebih Husbeast asked me to cut some rose apple from Kluang dat my mum gave us before we head down to JB. he and Young-Lady savor on dis with sugared dark soy sauce while watching 2012 on HBO. I tak usik langsung sebab dah terlampau kenyang. memang laaa mewah dgn fruits kalau we all balik Kluang ni. Husbeast will be da happiest of all coz his PIL selalu jek layankan tekak diraja dia yang tak boleh blah! T__T

6 comments:

harnidahussin said...

Hi there :)
rajin nya masak...

pening jugak kan kalau asyik2 durian jer..

i kat umah susah nak makan durian dah sekarang..sebab ada FIL yg kencing manis...
jadi..kena budget2 la kalau nak beli...

IndaMarya said...

Hi ,salam.fulltime house wife bukan calang2 kerja tu.nmpak mudah.tapi kena become a vry organise person,kalau tidak, cukup time makanan tk siap atas meja.bila lama2 kita dah cekap.tau pkl brpa mula masak, pkl brapa belek berita on intrnet, kain bju, lantai, semua ambil kra.then dh ptg..minum ptg pula, dinner menyusul pula..on an on it goes smpai tutup mata..( sigh sigh )...

hajar said...

rajinyee memasak... salam kenal.. mekasih sudi singgah blog saye ye,...

JunAina said...

I wish one day I boleh dok rumah & layan my family cam tu tapi buat masa la ni belum lagi kots...:)
Bukan senang nak jadi housewife ni.

Nice n3...I like it.

RedRose said...

harnidahussin: actually I tak rajin yang. cuma peeps in my house tak brp suka nak makan luar. T__T

IndahMarya: betul tu sis. head held high to those who can do it with an excellence outcome!

hajar: kita mmg suka jalan2 yang. he he

JunAina: yeah...it's not easy indeed. I pun takut dgr when my Husbeast suh jadi housewife. T__T

Mizznadeiya said...

Salam sis, saya pun suka makan durian juga! hehe