Followers

Sunday, October 7, 2012

weekend at my parent's house

We spent our weekend at my parent's coz on Sunday morning Husbeast need to go to Shah Alam to sit for his final exam.
Being a part-time student really makes his schedule tight.
To cut his journey short, he decided to go from Kluang.
So, Friday night hari tu after work we drove back to my hometown.
Bukan jauh sangat pun, satu jam perjalanan aje. 
Punggung pun tak sempat nak kebas okeyh! Hu hu

His paper started at 9am, so...it really just journey of a day.
I suruh dia tumpang at my aunt's samada at CP or Bandar Kinrara.
Even my cousins welcomed him at Taman Tun Dr Ismail.
Tapi sebab I tak dapat nak ikut sekali, he refused.
Told ya, he wouldn't go anywhere without me.
Why? Coz I ni kan macam bibik dia...tapi nak sedapkan bunyi, he always addressed me as his VERY IMPORTANT PERSON! ~ye lah tu.

Selalunya I jarang masuk dapur when I'm at my parent's.
Coz I really keen in eating my mom's cooking. Lagipun she's a great cook than I am.
I pun belajar daripada dia lah 13 tahun dulu since mom and dad forbid me from working part-time while waiting for my SPM's result.
Husbeast pun tak banyak bunyi coz basically masakan kitorang sama aje rasanya.
But dis weekend, I need to do da kitchen thingy sebab my parents bz with my grandma.
She was admitted to KPJ Kluang Utama Specialist Hospital but nothing serious.

Nak tak nak, I masuk la jugak dapur my mom.
And Husbeast punya lah suka coz he can start ordering things from me. ~sabo aje lah!
I pun kunun nak jadi isteri mithali kan, have to obey lah dengan semua request dia tu.
Kang I tak dapat masuk syurga, sape nak tolong? Ha ha.
It's just dat dis time I was taking main orders from my mom. Husbeast requested yang sipi2 aje.
At first she asked me to do other dishes, but we changed our decision to relish the other.
Kenapa? Even my mom knew dat Husbeast is quite picky in eating. 

Being his wife for almost 4 years and never failed to cook for him at least thrice for weekdays buatkan I faham sungguh selera dia.
Tapi I tak rasa dia paham yang kalau boleh I pun nak ada bibik macam dia gak. Hi hi hi
So, even if I break da rules...I'll make sure dat I break it for even better.
First dishes yang my mom suggest...I geleng kepala coz I knew Husbeast wouldn't eat it.
Second choices are way better than da first but still quite so-so.
The third one made me nod quick and fast sebab itu merupakan salah satu makanan kegemaran dia. 
Tengok tu, mak mertua sebok pikir feveret menantu instead of her children. Tsk tsk tsk.

So I pun masak la gulai nenas ikan kurau + fried veges + kembong goreng + sambal belacan.
Memang banyak giler Husbeast makan sampaikan the others dah bangun tinggalkan meja dia masih lagi suruh I tambah gulai dalam mangkuk.
I tak tau la how big lagi he want his stomach to be.
Now pun dah cukup besar I tengok. ~hadeh! 
Kalau dah lunch sampai 3 pinggan nasi, could I say dat I'm married to Badang? Glemer sket khenn?
Coz if Badang yang makan 3 pinggan orang tak heran. It would just be like 'memang lah! kan dia Badang. Dia kena la makan banyak2'. ~wut's da point?  T__T

But I felt very happy dat day coz my whole family enjoy my cooking yang tak seberapa tu.
Wut makes me proud and lupa diri kejap when my mak teh yang memang terkenal with her delicious cooking pun tapau my gulai.
Eh! sedap sangat ke? tapi kalau dah siap menapau bagai, sure sedap kot? ~syok sendiri. Keh keh keh.
My Saturday yang buatkan I sombong with my siblings coz they have to bear their ears dengar parents kitorang puji2 masakan I.
Lepas ni nak balik kampung selalu lah. Pastu nak volunteer duk dapur je. 
And sape2 nak tolong I halau suruh main jauh2 coz I want to get all da credits. Boleh gitu? Hu hu hu

 dis was our saturday lunch. memang syok tengok masing2 makan tak pandang kiri kanan. but to be honest, I don't really eat dat kurau. I just splurged on da gravy je. tapi Husbeast makan tak tinggal isi. kena pulak dengan sambal belacan kan? Pehh!!

whoever yang pernah masak dis dish tau la betapa simple nya to cook for it. campak2 je dalam periuk all the ingredients tengok2 dah siap. no tricky skills are needed. budak2 pun boleh masak dengan jayanya okeyh! pun begitu, I tetap jugak nak kembang bila dipuji. ~dah perasan terer habis dah! Ha ha

No comments: