Followers

Tuesday, October 2, 2012

porridge for the sick.

Last night Husbeast was a bit weary with his body aching all over.
When I told him to swallow a couple of paracetamol, he grumbled.
Then when he woke up dis morning, he lost his voice.
Tu lah degil. Bini cakap tak nak dengar kan? What to do now?
I suruh dia go for a medical check up and apply for a leave today.
Dah hilang suara macam ni baru la dia nak dengar my advice.
Biasa la kan... EGO melangit. Hu hu hu

Itu pun he insist to send me to work. 
I refused jugak mula2 coz I want him to rest as much as he can.
But he said dat he wanted to go to Klinik UTM... silakan lah hantar.
I memang suka je coz driving is tiring to me. 
So bila ada yang volunteer to be my driver, why not kan? He he.
Right after done with da checkup he texted me to inform he got an mc for 2 days starting today.
See! Untung tak dengar cakap bini ni? WIFE KNOWS BEST okeyh!

I told him to go n have his bfast terus, tak payah tunggu I.
Coz he need to gulp in those medicine yang dia dapat to recover.
Dis pakcik has a habit of taking me out for bfast, lunch n even out for a tea time bila dia tak keje.
Clingy habis! Ask my close frens la kalau tak percaya. Kih kih kih.
He just said YES to every order from me sebab I dok bebel about dat 'paracetamol' thingy.
Now dat's how u used da word 'kan I dah kata...' brilliantly.

If before dis I'm powerless, today I'm so powerful, in every single thing.
He would listen to me like a kiddo.
I said 'makan ubat yang', dia pun makan. I said 'pegi rehat yang', dia pun rehat. I said 'tido awal yang', dia pun tido. 
So, hidung I memang kembang giler coz he just did everything yang I suruh tanpa banyak cekadak.
I feel good! No wonder la dia snobbish bila dia berkuasa. Ha ha
Ummm... Let us move to another thing coz he wouldn't be so happy to read dis. Teheeeee!  T__T

At about 4.25pm he texted me again to let me know he'll be out fetching me in like 20 minutes.
So I better be ready at PSZ's Foyer by 5pm-5.05pm, and not just dat!
He informed me of his condition as well.
Only mild fever left with some annoying sore throat. I pun happy lah. Itu lah gunanya have some good rest.
But it turned out to be a request rupanya for me to make him porridge today.
Alahai yang, you are sick. I will definitely make everything dat you want me to do. (time tak sakit pun selalu je I fulfill your desire kot) Hi hi hi.

Dah lama betul I tak buat porridge ni, sebab leceh!
It takes too long to be done, I pulak nak bagi jerung makan.
Baik bapak sampaila ke anak...waiting is not their thing.
Bila lambat sangat nak serve dinner kang masing2 chirping non stop.
But because I've sumone sick in da house plus dat sumone yang rules everything...Ai-Yai Captain!!! 
Dan lagi sebab I tak sakit, n i still nak lauk pauk in my dish...I decided to make my own version of bubur sentosa.
Orang JB memang arif sangat dengan bubur kat sini. Very appetizing!
Leceh pun leceh la, asalkan orang sakit tu puas hati. 

Instead of plain rice porridge, I sauteed garlic+onion+ginger+minced meat untuk bubur tu.
So If Husbeast wanna eat it plain he could just sprinkle some fine salt or dash it with soy sauce for da seasoning.
Yang lain2 tu I buat basically da same aje compared to the original.
Plus minus tu biasala kan...nama pun home made cooking.
But no kerang, kupang, lala or wutsoever. Tak kuasa I nak menunggu.
Done cooking sharply at 8.15pm, tu pun I dah rasa lambat.
Jerung2 semua terus je terkam dining table to enjoy their dinner.
Dengan I sekali join da corum.

my own version of 'bubur sentosa'. percaya tak last I makan bubur ni kat sentosa, JB tu while we're engaged. after married I masak untuk dia rasa aje. baru kawen kan, mestilah nak show off my cooking skills. tapi lain pulak jadinye. everytime he feel like to savor dis, he'd simply said so to me. sbb dia tau I mesti buat punyer upon his request. sabo je la. T__T (tu la, berlagak lagi. padan muka!)

 side dishes ni yang leceh actually. unless if you had already planned to do it, you should have ready with all the ingredients kan. dat would be easier. if he asked me to do dis on weekend, harus I buat kupang sambal sekali. most likely I sendiri yang takkan berganjak from my dining table tu nanti since I sorang je yang makan kupang in dis house. ~yummy!!! 

Sebab dah lama tak makan kan, punye lah sedap I rasa bubur yang I masak tu.
Young-Lady have it plain with some 'kicap' pun nampak bersungguh2.
Even Husbeast yang kunun nak plain porridge pun couldn't tahan to grab da side dishes yang quite oily n spicy. (kata sakit tekak!)
Tapi sebab terlalu syok makan dah macam orang sihat plak gayanye, I buat tak tau je lah.
Kalau esok his sore throat is getting worst jangan nak salahkan I.
Apa boleh buat, I masak memang sedap ~pengsan makcik2 kantin kalau dengar statement I ni. Kih kih kih. 
At the end of da day I berjaya mengenyangkan everyone in the house like any other day with flying colours.
Erk! katil mana katil? dah tak sabo nak landing rasenye. Penat! T__T

No comments: