Followers

Saturday, October 27, 2012

our simple but hectic Aidil-Adha

First of all, I wanna wish u guys a very happy Aidil-Adha.
May all who perform ibadah qurban for dis year will receive da blessings of our creator.
Keikhlasan melakukan ibadah qurban ni bukan calang2 ganjarannya.
Beruntung sesapa yang mampu melaksanakannya setiap tahun.
I hope we'll be able to perform dis in da next year ahead, insyaallah.

Ok, let me start my Aidil-Adha dis year to all readers. ~ada readers ke? Hak hak hak (verangan lebeyh!)
We start preparing everything da night before.
I dengan my siblings memang la melekat kat dapur je.
We helped our mum with all da slicing, cutting, dicing, chopping, mincing, pounding and all dat have to do with cooking.
So, dis year...I don't have a signature dish to be proud of. T__T

My mum try banyak menu baru such as kalio ayam and rendang daging dendeng.
Yang lain2 tu same aje lah kan. Nasi impit, sayur lodeh, sambal goreng jawa and sambal kacang.
But I didn't snap each one of it coz my time was limited.
I need to do lots of 'behind da scenes' works so I kinda ignored my tiny LUMIX dat day.
Haruslaaa! Kalau I kehulu kehilir snapping everything, alamat kena jerit la I dengan my mum nanti. ~takut!!!

Pagi raya je pukul 6am I dah kena bangun to continue helping my mum with da raya meals.
Lauk yang senang basi kena masak pagi2 biar tahan lama sikit.
So I bangun pagi kena la tolong my mum with her kuah lodeh and sambal goreng.
Nasib baiklah both my sisters dah siap potong2kan semua bahan2.
I tinggal lebur je la dalam periuk besar my mum tu.
My mum pulak sibuk mengerjakan kalio ayam dia coz dia yang nak sangat buat dis recipe, so she did dat meal all by herself.

Lepas all da gents balik daripada solat sunat hari raya, da ladies of da house pun sibuk menghidang juadah.
After done savoring da meals while waiting for our kinsman to arrive, we did a simple tahlil led by my dad.
Tak lama pun, sebab we all buat yassin dan tahlil ringkas. 
Ngam2 habis tahlil, rumah my parents terus penuh dengan tetamu.
My dad's siblings were all coming since my parents yang jaga uwan I sekarang.
Makin riuh rendah makin banyaklah keje2 belakang tabir khenn?
So, memang I lupa terus nak snap pic or wutever. ~lantak ko situ. 

juadah raya yang we all sediakan. I malas nak snap every detail sebab takut kena sound dengan my mum. keje banyak kat dapur you...

Husbeast and Young-Lady dah ready nak bersantap. kan I dah kata, cik kak tu memang takleh lepa. ada je keje dia. tsk tsk tsk

my youngest sis and my sis in law. both of them pun orang kuat dapur jugak. cuma my youngest sis tu memang takleh berenggang with her BB. nasib baik tak masuk dalam rendang ke, lodeh ke khenn? 

bertuah betul sape yang snap ni kan? I tengah macam tu pun dia boleh click. takde langsung nak count to three. tapi pun ni je lah gambar yang I ada, belasah aje le. T__T

bacaan yaasiin dan tahlil ringkas lepas menikmati juadah. mengingati yang telah tiada, Al-Fatihah.

Uwan yang berada di bawah jagaan my parents. Uwan I ni mother my dad. umo dia dah 80++ tapi bersemangat waja. sayang Uwan sangat2.

 my dad with my two lil' sisters. he led us in dis tahlil.

my mum, brother and his wife which is my sis in law. my family memang rajin buat yaasiin and tahlil ringkas coz we've been taught to repsect the elders in our family walaupun telah tiada.

and now Husbeast pun dah terbiasa with all our custom.

Penatnya memang tak terkata lah, sampaikan I rasa nak buat massage lagi tu. ~Alasan! Hik hik hik
Afterall, our Aidil-Adha dis year was full of joy.
Sharing it with all our sib had make it bright in cheerful colours.
We had fun and hopefully have da blessed to be better and better in years to come.
Semoga Allah S.W.T merahmati kami sekeluarga dan juga kalian yang sentiasa ingin berubah kearah kebaikan. ~Amin...

No comments: