Followers

Wednesday, October 31, 2012

sluggish day ~Friday can't come soon enuff!

Today I'm working like usual after da 2day gotong-royong event held by my deparment.
No mood at all to start everything coz I was a bit sluggish getting into the office today.
My body doesn't feel so right dat it keeps telling me to lie down and have some sleep.
Oh Em Gee!!! Who don't wanna do so aite?
Especially when you've had enuff counting time to tomorrow's event.
Another gotong-royong, only for dis one they're adding da word PERDANA at da back to express da grand level.

Tak pernah I rasa lesu macam ni.
Biasanya it'll be just a day run-down and after a good night sleep, I'll be fresh again.
Dis time, it didn't go dat way.
Mungkin I perlukan tido seharian baru ok kot. Hak hak hak.
Errr...adakah tahap kemalasan terlalu ketara? ~lagi mau tanya khenn?

Around 4.45pm I texted Husbeast to ask wut he want for dinner.
Instead of answer me dat question, he asked me back whether I'm feeling ok to cook for dinner or not.
Of coz I jawab I ok aje, kalau tak...tak nampak hebat la nanti. Keh keh keh.
I was quite surprised when he told me he just want maggie mee tonight.
Tapi I tak nak tanya lebih2. Dah Husbeast kata nak maggie, baik I masak je.
Kang tunjuk terer lebih2 dia suruh masak siakap bagai, mati lah I!

Because he just want maggie mee, I balik rumah terus bersenang lenang.
Dia balik pukul 8pm nanti baru I start masak.
Setakat maggie...apa ada hal? pejam mata pun boleh jadi result yang super mabeles. ~semua orang pun boleh buat okeyh!
But he came home with sumthing-sumthing.
Sumthing dat makes me 'sayang' him banyak-banyak!
We got to eat Pizza for dinner tonight... Yipppiieee!!!
My Husbeast is da best! ~for me aje lah. Hu hu hu

Husbeast bought us 2boxes of medium size pizza from Pizza Hut. I lupa flavor of dis one. Hawaiian chicken kot.
 yang ni pulak pepperoni delight. dis flavor is Young-Lady's favorite. dari dulu sampai sekarang. hu hu
garlic bread. but I think it's not dat tasty as it used to be
budak kecik ni syok sangat dapat makan pizza kedai mari. ingat senang ayah dia nak tapau2 makan ni. hi hi

psst! I rescheduled dis post coz I supposed to publish dis on Wednesday. 
But I'm not sure why I didn't do it, so it was in my draft list.
Because I'm too lazy to make an editing, I need to set da date and time to suit da story well.
Idakle pening sesapa memabacanye. Hak hak hak.

Monday, October 29, 2012

overloaded day back to back

Penat membasuh pinggan tak hilang lagi, dah bertambah dengan penat mengerjakan debu2/habuk2 kat my office.
I macam dah kena sawan gotong-royong dis week okeyh.
Today I have another gotong-royong held by my department.
Wut makes it even more pathetic, dis gotong-royong event will be last till dis Friday.
I rasa macam nak berenti keje pun ada dah ni. 
Punyelah penat!!! 

Honestly, I'm having enuff on one's plate with all da GOTONG-ROYONG thingy.
Raya Haji kena gotong-royong with my family, semalam my SIL tunang kena gotong-royong with my PIL's family.
Hari ni + esok I kena gotong-royong with my colleague. 
Thursday + Friday I even have gotong-royong perdana held by my sub-organization.
Ini yang membuatkan I bersemangat nak MC next week.  T__T  

Came home in a jaded condition is not something good to me.
Coz there are lots of house work dat need to be done too.
Kalau I tak buat today, it'll double my load tomorrow.
So nak tak nak, I have to force myself to have it all done today.
To be able to complete my mission, I need to reduce my time spending in da kitchen.
Dinner jugak la yang kena mengalah khenn?
But no matter how simple my dish would be dat day, I will always make sure it'll tatse its best!

So, tonight I made some home made spaghetti meatball bolognese.
Simple yet delicious and can satiate da diners with a big hit.
One of Husbeast favorite meals, so I know he will definitely say yes to all.
My magic box memang sentiasa simpan frozen meatballs and minced meat.
So, keje I jadi mudah when all the ingredients are available.
I use half portion of canned tomato puree and and freshly squashed tomato for the other half.
So da gravy will have more body rather than plain thick paste.

western style dinner. usually peeps will just pour da gravy on da plain pasta, it'll look nicer dat way actually. but mine was mixed-well so dat all da pasta will be coated with da tomato gravy. Husbeast like it dat way, I ikut aje. but my pasta will always have veges. dat makes it look a bit odd compared to others. da taste tu yang penting khenn? so, wutever... ~asalkan kenyang sudah.
 

Sunday, October 28, 2012

the engagement of 'acik princess'.

Husbeast 3rd sibling is officially engaged to sumone today.
Young-Lady addressed her as Acik Dilah.
She's still studying at UiTM Segamat in Business Course if I'm not mistaken.
Tunang dia orang JB jugak, if I'm not mistaken too lah. Hu hu hu
So, dis fine lady is taken now.
Hampa lah harapan bujang2 lain yang maybe kenan kat Acik Dilah ni khenn?

Da ceremony was held at Mak Long's house, kakak my mum in law.
Coz all dis time my MIL yang dok menjaga/menemani Mak Long sejak Pak Long arwah dulu, so she insist to make the event at her place.
Yang lain takde masalah, ikut aje lah asalkan Mak Long puas hati.
But da challenge of dis event was, we did da cooking all by ourselves.
Yes! No catering. Everything's done on our own.

For dis kind of event which is quite big coz my SIL jemput ramai kenalan dia was very challenging.
Bukan untuk my PIL aje, but to me as well.
Penat raya hari tu pun belum sempat hilang lagi youuuu!
My two others SIL lagi kesian, langsung tak sempat nak sarung baju kurung glemer pun.
Terlalu banyak keje sampai nak duduk berborak pun tak sempat. ~hadeh!

Walapun I pakai baju kurung, tapi I tak glemer langsung today.
Sebab I amik tugas basuh pinggan yang tak habis2.
Bila dah kurang je pinggan2 kotor kat dalam besen, yang tukang kutip pinggan2 kotor kat khemah which was Husbeast dok tambah lagi.
We all laki bini memang comot during da ceremony.
Tapi I puas hati coz at least I did contribute sumthing to them.
But while I'm writing dis, badan2 I semua rasa bisa2.
Memang penat sampai I rasa macam kitorang ni tengah rewang kenduri kahwin. Keh keh keh.

Nasib baik lah my youngest BIL ni rajin melayan Young-Lady.
Kehulu kehilir berdua je, sampaikan makan cake pun Ucu yang suapkan.
Young-Lady memang sayang sangat dengan Ucu dia ni.
Apa taknye, tak jemu2 dok ikutkan keletah cik kak yang banyak cekadak tu.
Even I sendiri pun tak mampu nak ikut aje kehendak dia.
Tabah sungguh si Faris, Ucu kesayangan. Lelaki tau, bukannye perempuan. Surprise kan? Hi hi hi

Dek kerana kitorang buat keje2 tak glemer, dah habis majlis lah baru kitorang boleh bergambar dengan 'Acik Princess'.
Itu pun dalam keadaan yang comot!
But because I know I'm not pretty even if I'm not scruffy, I ok aje lah.
It won't make any difference pun khenn?
I ni make up lah macam mana pun, I tetap tak cantik. So, why bother aite? Huk huk huk

her Acik Dilah who apparently became 'Acik Princess' when she's looking like dis. Young-Lady kalau boleh taknak pegi mana2. nak duduk je dengan Acik Dilah dia yang cantik ni.
 
Husbeast and his siblings. dat red shirt boy tu lah Ucu Young-Lady.
 
 ni je lah yang ada. my PIL memang bz manjang. nak tarik untuk bergambar pun payah.
 
 hantaran dari pihak lelaki. hantaran dari pihak perempuan I tak dapat snap sebab bila habis cuci pinggan baru I dapat keluarkan my tiny LUMIX, so...selamat jalan la. he he he
 
Dat's it. Itu aje gambar yang ada.
Gambar yang super cantik of course la from her event photographer khenn?
So, kalau dah ada nanti I edit lah.
Untung2 you guys dapatla tengok I tengah gasak mencuci pinggan.
Sampai Husbeast cakap I dah macam bibik. ~Pok jugak pakcik tu nanti. T__T
 

Saturday, October 27, 2012

our simple but hectic Aidil-Adha

First of all, I wanna wish u guys a very happy Aidil-Adha.
May all who perform ibadah qurban for dis year will receive da blessings of our creator.
Keikhlasan melakukan ibadah qurban ni bukan calang2 ganjarannya.
Beruntung sesapa yang mampu melaksanakannya setiap tahun.
I hope we'll be able to perform dis in da next year ahead, insyaallah.

Ok, let me start my Aidil-Adha dis year to all readers. ~ada readers ke? Hak hak hak (verangan lebeyh!)
We start preparing everything da night before.
I dengan my siblings memang la melekat kat dapur je.
We helped our mum with all da slicing, cutting, dicing, chopping, mincing, pounding and all dat have to do with cooking.
So, dis year...I don't have a signature dish to be proud of. T__T

My mum try banyak menu baru such as kalio ayam and rendang daging dendeng.
Yang lain2 tu same aje lah kan. Nasi impit, sayur lodeh, sambal goreng jawa and sambal kacang.
But I didn't snap each one of it coz my time was limited.
I need to do lots of 'behind da scenes' works so I kinda ignored my tiny LUMIX dat day.
Haruslaaa! Kalau I kehulu kehilir snapping everything, alamat kena jerit la I dengan my mum nanti. ~takut!!!

Pagi raya je pukul 6am I dah kena bangun to continue helping my mum with da raya meals.
Lauk yang senang basi kena masak pagi2 biar tahan lama sikit.
So I bangun pagi kena la tolong my mum with her kuah lodeh and sambal goreng.
Nasib baiklah both my sisters dah siap potong2kan semua bahan2.
I tinggal lebur je la dalam periuk besar my mum tu.
My mum pulak sibuk mengerjakan kalio ayam dia coz dia yang nak sangat buat dis recipe, so she did dat meal all by herself.

Lepas all da gents balik daripada solat sunat hari raya, da ladies of da house pun sibuk menghidang juadah.
After done savoring da meals while waiting for our kinsman to arrive, we did a simple tahlil led by my dad.
Tak lama pun, sebab we all buat yassin dan tahlil ringkas. 
Ngam2 habis tahlil, rumah my parents terus penuh dengan tetamu.
My dad's siblings were all coming since my parents yang jaga uwan I sekarang.
Makin riuh rendah makin banyaklah keje2 belakang tabir khenn?
So, memang I lupa terus nak snap pic or wutever. ~lantak ko situ. 

juadah raya yang we all sediakan. I malas nak snap every detail sebab takut kena sound dengan my mum. keje banyak kat dapur you...

Husbeast and Young-Lady dah ready nak bersantap. kan I dah kata, cik kak tu memang takleh lepa. ada je keje dia. tsk tsk tsk

my youngest sis and my sis in law. both of them pun orang kuat dapur jugak. cuma my youngest sis tu memang takleh berenggang with her BB. nasib baik tak masuk dalam rendang ke, lodeh ke khenn? 

bertuah betul sape yang snap ni kan? I tengah macam tu pun dia boleh click. takde langsung nak count to three. tapi pun ni je lah gambar yang I ada, belasah aje le. T__T

bacaan yaasiin dan tahlil ringkas lepas menikmati juadah. mengingati yang telah tiada, Al-Fatihah.

Uwan yang berada di bawah jagaan my parents. Uwan I ni mother my dad. umo dia dah 80++ tapi bersemangat waja. sayang Uwan sangat2.

 my dad with my two lil' sisters. he led us in dis tahlil.

my mum, brother and his wife which is my sis in law. my family memang rajin buat yaasiin and tahlil ringkas coz we've been taught to repsect the elders in our family walaupun telah tiada.

and now Husbeast pun dah terbiasa with all our custom.

Penatnya memang tak terkata lah, sampaikan I rasa nak buat massage lagi tu. ~Alasan! Hik hik hik
Afterall, our Aidil-Adha dis year was full of joy.
Sharing it with all our sib had make it bright in cheerful colours.
We had fun and hopefully have da blessed to be better and better in years to come.
Semoga Allah S.W.T merahmati kami sekeluarga dan juga kalian yang sentiasa ingin berubah kearah kebaikan. ~Amin...

Wednesday, October 24, 2012

I do know how to pout in style.

Actually I was a lil' mad at Husbeast today.
So, I was in sulking mood. ~HUH! nak kena ajar pakcik ni.
I'm not feeling so well since yesterday and I'm kinda mengada2 with him to hantar me to work.
I kan tak suka drive, so bila badan dah start rasa sengal2 I mintak la dia hantarkan.
He's working morning shift dis week so there should be no problem.
Lagipun time I nak drive sendiri, selalu je dia seybok nak hantar I khenn?  T__T

Dis morning dia boleh pulak buat tak tau.
Geram tau!! Dah la I ni jarang sangat nak menyusahkan dia. ~boleh caye ke?
At time like dis, I just want him to hantar aje..don't have to carry me pun. ~Grrrrr!!
He said dat I should drive coz I can go to clinic If my condition's getting worst.
TRUE! Cuma sbenarnya I memang tak nak drive pegi keje today. I nak dia hantar je. Ha ha ha.

I then kept myself quiet to him while I get dressed. Dah start merajuk la tu. ~Kunun!
Bila dia tengok I dah macam tu dia pun offer la to send me.
Hello! Dah merajuk baru nak hantar. Of coz lah I jual mahal khenn?
I siap laju2, tapi I tengok dia pun siap laju2.
I turun tangga cepat2, eh.. dia pun nak turun tangga cepat2 gak tu. ~Tsk tsk tsk.
Then I turn towards him and said "Saya tak nak kawan awak sampai balik keje! HUH!".

He just gave me a scary grin and quickly went out to start da car.
Muka I still look sulking tapi sebenarnya I terasa nak lompat2 bintang coz happy sangat Husbeast nak hantar gi keje.
Everytime he bumped into me while getting everything in da car, he would smile broadly. ~memang ngeri tengok!
Sepanjang perjalanan I diam je. Dia pulak buat lawak tah hape2.
We're listening to JoHaRa di ERA, I dah terasa macam bertambah pulak deejay radio tu hari ni. ~tau takut. hi hi.

To continue my sulking mission, I didn't even text to inform my day today at him like usual.
My close fren tau la about dis thing. Everything need to be reported.
Where did I go for breakfast? With who? What time? Did I go out for lunch?
Dat are some of da compulsory questions from him dat I need to answer everyday. 
Tapi I tak kisah pun, coz to me he's just carrying out his duty as a husband.

But then around 3pm he texted me. Surprise! Surprise! He he he
Talking nonsense and try to entice me with his boombastic words. 
Holoh! Holoh! Holoh! So sweet okeyh! 
I nyampah jugak baca those messages but at da same time I suke giler! 
On da way balik rumah tu dia asek sengih je kat I sampai Young-Lady pun pelik tengok.
I buat2 tak nampak coz I masih nak maintain merajuk. Hak hak hak.





Memang hampeh hubby I ni, tak boleh blah!
Lepas tu tadi dia bagi I present yang dia janji nak bagi tu.
Ada 3 item dalam 1 paper bag.
Memang I tak boleh terima! Di luar jangkaan! Sungguh tak patut!
Walaupun I suka, I tetap rasa yang sebenarnya hadiah tu untuk dia..bukan untuk I.
And I know lots of women out there will definitely agree with me. T__T

 these are da presents. can u guys believe it? patutnya bagi la I cincin Habib ke, handbag Louis Vuitton ke, perfume Christian Dior ke khenn? I perati je Husbeast ni tau. Memang nasib I la dapat hubby cam ni. ~ko hado? T__T
 

Tuesday, October 23, 2012

D'Terrace BBQ Steamboat ~so good!

Have you guys been to D'Terrace?
Quite ok la to me.
It was Husbeast yang bawak kitorang makan sana.
He knows dis place from his colleague.
Since dis week dia balik keje awal coz morning shift, we went to taste for their kind of steamboat.

D'Terrace ni dekat sebelah Malay Village aje.
Senang nak jumpa sebab sape yang tak tau Malay Village yang glemer tu khenn?
I nak berpeta bagai pun, I don't really know how to show da way.
So, if you guys wanna try...pliss google da location.
Whoever yang kenal I, do give Husbeast a call ye.
He knew better than I do.
I kan buta jalan, balik rumah sendiri pun boleh sesat weyh! ~tutup muka...MALU!

We all sampai sana around 6.15pm.
Nampak macam lengang but every table is reserved!!!
Sakit jiwa nak pilih tempat, last2 dapat la area hujung2.
Asalkan tak panas and senang untuk I ulang alik amik bahan, I ok aje.
It's better to give em a call and have your name reserved.
Takde lah jadi macam I nanti, kecewa. Hak hak hak

Here you can have da steamboat and grilling as well.
Both way pun sedap coz their broth are way thicker and has a deeper taste daripada tempat2 lain yang I pernah rasa.
Especially their tom yam soup...memang sedap and full of flavour.
Setakat ni lah. Cuma kalau I nak yang lagi sedap, kena lah bawak sendiri dari umah. ~hellemek! macam lah terer buat tom yam khenn?
But I'm not kidding, dis is da best by far.

Tempat yang exclusive macam Kapten Steamboat & Grill tak masuk corum tau.
Tu price range yang up2 punyer, ni plak yang average sahaja.
I pun bersteamboat sebab Husbeast yang suka sangat.
I rilek2 aje sebab I masak lagi power khenn? ~dah start lupa diri dah! T__T
But because I won't have to cook, I grab aje peluang2 yang ada.
Kan I dah kata, I ni sebenarnya tak berapa rajin. Kih kih kih

antara menu yang we all amik. ada banyak lagi yang lain2 tapi I malu nak tunjuk. cuma yang pasti dedaun hijau tu I sorang je yang makan ye. T__T

some of da sauces dat they have. ada banyak jenis, but I only took 3 of em je. and da tastiest for me is their D'Terrace sauce.

grilling time! da sizzling sound's like a delicious melody to my ear. and the aroma was soooo damn succulent.

anak bertuah ni dah tak sabar2 nak makan jagung, padahal belum masak lagi. isk isk isk

pakcik ni kalau dah mengadap steamboat, bini pun lupa. ingat dia nak serve ke untuk I. verangan je lah. T__T

dis is my bowl. I wajib amik nasi sebab I kan suka makan. I pun suka sayur, sebab tu mangkuk I je yang ada kaler hijau. pendek kata, I ni practicing a balance diet lah ~bluwek! 

ni mangkuk Young-Lady. mesti mau clear. tak nak ada sampah2, lagi2 sampah kaler hijau! sampai sudah nanti dia takmo pakai mangkuk tu dah. mangkuk Husbeast I tak dapat nak snap. sebab dia langsung taknak letak, asyik mengadap aje. macam lah selama ni I biarkan dia kebuluran. ~nyampah!

budak manja ni memang tak penah bagi Ummi dia makan dulu. mesti kena entertain dia sampai kenyang, baru lah I boleh makan.

nampak kosong kan? but actually it was all been RESERVED! I memang hampa tak dapat da best spot. T__T

nak balik pun cik kak ni sempat posing. anak sapa la ni. hik hik

ini lah D'Terrace. walaupun I tak dibayar utk promote their premis, I tetap ikhlas dengan Iklan I yang tak seberapa ni. ha ha

Makan punya makan, tengok2 dah nak maghrib.
Kelam kabut kitorang bayar coz Husbeast nak maghrib kat rumah jugak.
Jeans yang dia pakai macam ada bekas lecak kat bahagian kaki.
I memang lah taat kan, menurut perintah aje lah.
So, we all pun balik rumah in a happy mode with full stomach.
Nak buat apa lagi kan? Bersenang lenang aje lah kat rumah nanti.
Barulah rumah ku, syurga ku namanya khenn? ~Weeeeeee!!!

Sunday, October 21, 2012

no better homey place than dis

Last night I was saying about going to get an aromatherapy massage aite?
I told Husbeast about dis before we went to bed.
And surprise..surprise.. Dis morning he asked me to call a masseur who once massaged me last year.
Dat masseur was introduced by my fren, Amirah. Her name is Kak Zana.
A petite middle-aged lady who have a hand made from iron.
Memang berasa lah urutan dia tu.

So, after masak nasi lemak and savor them we all terus gerak.
Coz Kak Zana suruh I datang as soon as possible.
She need to go sumwhere untuk urut mummy yang baru deliver.
Memang laku betul dis lady.
Upah mengurut pun tak lah mahal, just RM40 for da whole body.
Ok lah khenn? Dengan situasi yang belum masuk gaji ni. Hak hak.

Just imagine how long haven't I got a good massage?
But dis lady really have a sharp memory, she remembered me right away.
We went to her house around 11am, tapi dia taklah buat urutan aromatherapy. Just an ordinary massage aje.
Mane ada duit nak pegi spa bagai okeyh! I just berangan2 je. Hi hi 
To have an ordinary massage ni pun dah cukup melegakan.
Thanx a lot to Husbeast for being such an understanding spouse.
Baru bagi hint2 aje dah suruh I make a phone call terus. ~mmuuuaacchhhsss! (sambil lap air liur yg bersepah2. Ha ha ha)

Kak Zana said my veins are all over da place. Berselirat tarat!!
Biji angin pun merata2, macam tak pernah diurut langsung.
Kak Zana, errrrr...when was da last time you gave me a massage ek?
Since then I tak pernah pun pegi berurut kat mana2 okeyh!
So I guessed OF COURSE la my body's aching all over.
But I must tell you, dis whole body massage is HEAVEN!!!
I rasa segar and I know my blood is running all over my body smoothly.

After massage she gave me some drinks, I pun tak sure untuk detoxify ke apa. Togak aje lah. Orang dah serve.
Then dia suruh I try her manjakani herb product to make us women go UMPPHH!! 
Tapi I tetap umphh jugak before dis. just to let u guys know lah. Keh keh keh ~Such a defensive statement!
I yang tergoda pun beli coz dia kata I boleh jadi macam wonder woman with a gorgeous skin and good complexion.

Balik rumah dah tengah hari. 
Nasib baik I masak nasi lemak in a big portion today so they can have it over and over again.
I pun boleh lah duduk silang kaki. Hi hi hi
After 9pm je we all dah lepak2 kat bilik.
And before we end our sunday, each and everyone of us macam biasalah..will have some coffee before going to bed.
Hello tomorrow. ^__^


dis week nasi lemak got cucumber slices and fried chicken. sebab nak makan sampai petang kan, harusss bagi side dishes yang mengenyangkan. I suka je actually make dis dish coz it's so easy. mana lah I ni suka nak buat meals yang susah2. kalau I buat tu kira dah bertuah sangat la my family for dat day. he he

jamu yang I beli daripada Kak Zana coz tergoda dengan benefit dia. I amik sebotol dulu for a month supply, kalau tip top I'll be looking for her to buy dis again. ~padahal hari tu dh janji takmo tergoda dengan apa2 supplement khenn? tsk tsk tsk. T__T

coffees to end our luvly Sunday. there's no other better place than home. and I'm so grateful to Husbeast for all his kindness to me. ~sebab other than Kak Zana's house we went nowhere today. YeeHoooo! muahahahaha

Saturday, October 20, 2012

I really need an aromatherapy massage

Dis few days I feel quite out of breath.
Budak2 office I gilir2 having flu and fever.
I'm still in good condition by far, cuma my body doesn't feel at ease sumtimes.
Ada masa I pun ikut sama selsema, but in just days it'll gone away.
Nothing serious pun cuma tak berapa selesa kan?
But dat on and off flu makes my head kinda in heavy mode.
I just don't like dat feeling of getting sick but still not there yet. T__T

Luckily today I feel a lot better at home.
Walaupun tido ber'air-cond' since Young-Lady memang susah nak tido without it, my body still in good condition.
Kalau tak, I selalu berstokin and selimut tebal bagai padahal dua beranak tu ok je I tengok.
I think maybe da drastic changes of our weather antara penyebab kot.
It really makes me wanna have some good aromatherapy message.
It'll be so damn relaxing khenn?? Just when will I got to have it ek? ~woo wooo woooo

Last night Husbeast being very helpful settlekan all da dirty laundry dat we have.
I pulak dengan kerajinan beganda was ironing our office atire for a week while he's doing his job.
Mabeles kan? we've already done some of da main house chores yang biasanya Saturday baru terkial2 nak buat.
So today I bangun pagi cuma sapu rumah and cook for my family je.
Seronok betul I rasa coz I don't need to be here and there doing so much job during my off day. ~happy!!!

After we had our lunch Husbeast ajak kitorang ikut dia to his office.
He's not working today, it's just dat he had some documents dat he need to get from there.
I memang malas, seriously! But biasala, he insist us to come along.
Dis pakcik will never go anywhere without us, NEVER!!
Trust me, cakaplah tak nak macam mana pun...elaborate lah kat dia apa pun...he will then said, 'kalau tak nak keluar duduk je dalam keta'.
So nak ke, tak nak ke, I tetap kena nak jugak akhirnya. T__T

Tapi sampai office dia I keluar lah jugak coz Young-Lady of coz takkan nak duduk tunggu dalam keta.
She met some new friendly frens coz Husbeast colleague whois working today bring along her nephew here.
Bila kids dah berjumpa, faham2 aje lah khenn?
Lucky it's Saturday and their Boss's not around, takdelah segan sangat.
They're playing in the office aje, takdelah sampai mengganggu student2 kat luar.
Not a big deal I think. Hu hu hu

Dah puas main potong2 kertas with all the other kids, Young_lady mintak bawak dia pegi ke Amphitheater.
Her favorite place in here, I pun suka gak bilik ni.
Sebab kat office I memang takkan jumpa la dis kind of room.
Office2 exclusive macam ni je ada tempat lepak ala2 rich people style.
Ye lah kan, kalau student 1st year je dah pakai BMW,tak terlawan dek staff yang pakai BLM aje.

Husbeast lagi la, gi keje pakai Naza Sutera kapok. Ok lah sikit kot, kalau dulu lagi kecik...kancil je.
Bila park ada la 2 3 ekor kancil duk terperok dikelilingi keta2 beso student2 sini.
Dia memang la tak nak drive dat BLM to work coz on da way to NuMed je, da car will be filthy.
Banyak construction site and tanah merah is everywhere on da road.
Setengah hari je pun cukup la, dat car will look like zombie.
KOTOR GILA!!! T__T
I lah tukang lenjan BLM yang dia sayang sangat2 tu. Ha ha ha

Done collecting his documents, we all pun terus ke Giant tampoi.
Actually I wanna go to Mydin Nusajaya, tapi tengok parking penuh giler!! 
Oh, takpe lah. I mengalah aje. Tak sanggup nak beratur panjang untuk membayar nanti.
Habis shopping terus balik rumah coz I need to cook for dinner.
Husbeast dah beli Ikan kapak masin and ask me to do like I did last week.
I memang tak pernah buat version tu sebelum ni, usually I pair kan dengan sambal belacan or sambal tumbuk jawa.
Last week buat macam tu sebab I malas nak tumbuk sambal, eh! dia suka pulak. 
Lepas ni senang la keje I. Kih kih kih.

So, there goes my saturday.
Nak rehat and bermalasan kat rumah kunun. Tsk tsk tsk
Selagi Husbeast need to go out doing or even looking for sumthing, I will always have to accompany him.
Tomorrow I will most likely ask him to just enjoy our Sunday lying at home. 
Tapi kalau dah namanya wife tu, will never gonna stop doing house chores.
Belum pun dapat relax or landing2 atas katil dah ada request for tomorrow.
Nasi lemak again for breakfast dis weekend. Oih! Pengsan!  @__@

our saturday lunch. home made wedges made from pure potato, stir fried sawi bunga and ayam masak rendang. dat fried green are just for me. dua beranak tu bila I tanya nak sayur apa boleh pulak geleng2 kepala. mana boleh! need to balance even sikit2 je pun. so deep fried potato tu ala2 veges for those who don't like greens la kot. tapi sebab I memang tak mampu berpisah with veges, I made some small portion just for me. 

Husbeast workplace. still new and cuma ada 4 orang Librarian sahaja. Husbeast is the only guy there. Librarian lain sume girls and fresh graduate. one of em even penah praktikal at UTM. nasib baik lah their IT Executive both are guys jugak. dengan diorang la Husbeast selalu together-gether. he he. their 'Librarian' is known as 'Library Assistant' while their 'Library Assistant' is known as 'Library Aid' coz they're using 100% UK's term. For now, they got no 'Library Aid' yet coz da post baru je bukak hari tu. Cepatlah tambah staff so dat those Librarians boleh la bernafas sikit. basically their job scope sama aje with Malaysian Librarian. cuma beban kerja kat sini lebih sikit.

her new fren, kakak Hawa. time ni they were cutting papers to make some collage art.

at NuMed's Amphitheater. ini baru organ. they even have 54" LCD TV for movie watching, pool table and yes! I really meant POOL TABLE. memang besar and exclusive. their students are really some wealthy brats pampered by mom and dad. tsk tsk tsk.

ni pulak our dinner. since ayam rendang tu ada lagi, Husbeast tak boleh banyak cakap! makan aje. Hehehe. but I added new dishes along which are ikan kapak masin goreng and potato + cauliflower fried with suhun and black soy sauce. rumah ni memang suka potato. lagi2 Young-Lady. she could finish da wedges like a dozen! kihkihkih

 I learned dis from my mother, and my mother said he learned dia from my grandma. but I don't really know where did my grandma lerned dis from. complicated? kita abaikan. asalkan da taste is yummy sudah. 

And tomorrow. nasi lemak right on da way.
Dah 2weeks back to back ni have nasi lemak for weekend.
I nak buat banyak2 dis week so they can savor it for lunch jugak.
Malas kot I nak masak tengahari dah kalau pagi2 dah makan nasi for breakfast. T__T
Kejap lagi sebelum tido I nak ngadu kat Husbeast la badan I dah lama tak kena pampered. Kui kui kui

Thursday, October 18, 2012

today is father's day???

Lately ni Young-Lady sangat susah nak tido awal.
She'll only up to her bed around 1am-4am, and I'm not kidding when I said 4am!!!
Dis morning both her parents were like zombie at work.
We just don't get enuff sleep but we desperately need to have some.
Sakit kepala okeyh! Camne nak cemerlang ni nanti? Kah kah kah.

I don't even know how she could bear her eyes from getting sleepy.
Dia boleh move around da room actively without feeling tired.
Ummi dengan Ayah pulak yang tak cukup nafas seeing her here and there.
When we felt asleep, she would wake us up.
Dengki khenn??? Tsk tsk tsk.

Basically I feel sleepy in wutever things I've been doing today.
I even feel sleepy while I'm writing dis.
Ye! Ia memang separah itu, PERCAYALAH!
But then Husbeast boleh pulak said sumthing to me.
He said today or specifically TONIGHT is father's day.
WUT??? #?%@&$!   T__T

daging merah + telur bungkus. inti telur tu, daging+tomato+bawang+cili merah. Everything tumis dgn oyster sauce. after dat, letak ajelah dlm telur dadar yang dah ready kat pinggan. fold ikut suka. selesai... our dinner tonite got no veges coz I terlalu ngantuk utk make more than 2 dishes. ~ke malas? hu hu

Wednesday, October 17, 2012

one semester to go

Pagi tadi Husbeast was sitting for his last paper in dis semester.
And now dia dah officially free from assignments, classes, tests and etc.
For dis semester only lah coz he have one more sem to go.
Free from all dat pun bukan lama mana sangat.
Bulan 12 nanti dah start new classes for da new semester.
Aiyaiyaiyaiyai!!! I pun nanti akan bz balik dengan tugas2 seorang isteri mithali yang perlu memahami karenah student tua. T__T
Kata pun nak masuk syurga khenn?? Haruslah taat ye tak? Kih kih kih.

Because UiTM has made some changes in their rules and regulation for their part time student, Husbeast terpaksa sit for his paper dekat Shah Alam.
Jauh Okeyh!!! Semata2 nak sit for exam je pun. Tsk tsk tsk.
I bukan apa, I bising sebab I kesiankan Husbeast yang tak cukup tido and rehat.
I pun geram la jugak coz need to sleep alone for last night. Hu hu
Sitting for a paper in a tired and sleepy condition boleh membantu students cemerlang kot pada pihak pengurusan UiTM.

At 1.30pm I received a message from him telling me dat he's on his way home and will arrive around 5.30pm - 6pm.
Terus I pikir lauk apa agaknya I nak masak untuk buah hati I yang kepenatan tu nanti.
Nak bagi dia makan kenyang2 to restore back all his energy.
Macam2 lah yang terlintas kat fikiran I.
From cajun chicken to pasta selection, semua I nak buat. KONON NYA!
But when at home, tengok dapur je pun I dah roll my eyes.

Husbeast yang kepenatan tido membongkang after perform maghrib.
I biarkan je lah coz I know he really need dat sleep.
I went downstairs and start my mission to fill his tank.
Kalau dah Jawa tu Jawa jugak lah. Pulak tu kenal sangat dengan palate partner Kerinci dia...tanak nasi jua lah akhirnya.
Hilang menu cajun chicken and pasta meal I semua.
But I knew he would love wut I'm about to cook for him nanti.
I tau lah selera dia kan. ~Uihh! high and mighty sungguh bahasa.

So tonight we're having black pepper chicken mix with baked chunky potato + stir-fried bok choy in oyster sauce.
Siap masak je I pun kejut dia to have our dinner together.
At least lega hati I tengok dia makan bertambah2.
Either it was so damn delicous atau memang dia kebuluran.
But I prefer to think dat my dishes are delicious to make him eat dat much. Ha ha ha.
Even if it's not true pun apa I peduli. 
Who else will make you feel good if not yourself khenn?  ^__^

 black pepper chicken with fried bok choy in oyster sauce. angan2 I memang tinggi, skill pun ada sebenarnya. tapi malas mengatasi segalanya. just when will I be diligent enuff to make some skillful dish ek?